swiatwemnie.pl

Szybkie makowo -dżemowe grzebyki

    

Proste i szybkie przygotowanie smacznych ciasteczek.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

ciasto francuskie275gramów
cukier puder-
dżem śliwkowy150gramów
jajka kurze1sztuka
mak mielony100gramów

1. 

dżem śliwkowy 150 gramów  mak mielony 100 gramów

Do miski wkładamy dżem i dodajemy mak.

2. 

Wyrabiamy zwartą masę.

3. 

ciasto francuskie 275 gramów

Ciasto francuskie rozwijamy z papieru i razem z papierem kładziemy na blachę. Kroimy na 8 jednakowych prostokątów. Każdy prostokąt delikatnie kroimy tak jak na obrazku.

4. 

Makowo-dżemową masę rozdzielamy na 8 części i formujemy na walce. Walce kładziemy na cieście, na tą stronę prostokątów, która nie jest pokrojona.

5. 

jajka kurze 1 sztuka

Brzegi prostokątów smarujemy roztrzepanym jajkiem.

6. 

Ciasto, od brzegu, z pomocą papieru przekładamy do przodu. Papier na przełożonym cieście odlepiamy. Brzegi ciasteczek delikatnie dociskamy ...

7. 

... i smarujemy jajkiem.

8. 

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika ...

9. 

... i pieczemy.

10. 

cukier puder

Ostudzone ciasteczka oddzielamy (według potrzeby nożem) od siebie i posypujemy przesianym cukrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się