Szybkie makowo -dżemowe grzebyki
![Szybkie makowo -dżemowe grzebyki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001751/img_pl_4x3/szybkie-makowo-dzemowe-grzebyki_00180.jpg)
Proste i szybkie przygotowanie smacznych ciasteczek.
przepis,fotoprzepis,dżem śliwkowy,mak mielony,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
cukier puder | - | ||
dżem śliwkowy | 150 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mak mielony | 100 | gramów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001751/small/IMG_5554.jpg)
2.
Wyrabiamy zwartą masę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001751/small/IMG_5557.jpg)
3.
ciasto francuskie 275 gramów
Ciasto francuskie rozwijamy z papieru i razem z papierem kładziemy na blachę. Kroimy na 8 jednakowych prostokątów. Każdy prostokąt delikatnie kroimy tak jak na obrazku.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001751/small/IMG_5553.jpg)
4.
Makowo-dżemową masę rozdzielamy na 8 części i formujemy na walce. Walce kładziemy na cieście, na tą stronę prostokątów, która nie jest pokrojona.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001751/small/IMG_5562.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001751/small/IMG_5564.jpg)
6.
Ciasto, od brzegu, z pomocą papieru przekładamy do przodu. Papier na przełożonym cieście odlepiamy. Brzegi ciasteczek delikatnie dociskamy ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001751/small/IMG_5568.jpg)
7.
... i smarujemy jajkiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001751/small/IMG_5573.jpg)
8.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001751/small/IMG_5576.jpg)
9.
... i pieczemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001751/small/IMG_5579.jpg)
10.
Ostudzone ciasteczka oddzielamy (według potrzeby nożem) od siebie i posypujemy przesianym cukrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001751/small/IMG_5595.jpg)
Smacznego!