Drobiowe saute z ostrygowym sosem
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,sos ostrygowy,Kurczak,,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Kurczak
Składniki
Składniki
cukier kryształ | - | ||
korzeń imbiru | 20 | gramów | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
papryka | 3 | sztuki | |
piersi z kurczaka | 700 | gramów | |
por | 60 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 3 | łyżki | |
sos ostrygowy | 30 | mililitrów | |
sos sojowy | 30 | mililitrów | |
sól | 0 | ||
wino z ryżu | 3 | łyżeczki | |
wino z ryżu | 30 | mililitrów | |
woda | 20 | mililitrów |
Przepis
2. Przygotowanie masy
skrobia kukurydziana 3 łyżki • woda 20 mililitrów • wino z ryżu 3 łyżeczki • sól
Skrobię mieszamy z wodą. Ryżowe wino mieszamy z solą i z jedną trzecią rozmieszanej skrobi.
3.
por 60 gramów • korzeń imbiru 20 gramów • papryka 3 sztuki
Mięso mieszamy z przygotowaną masą i zostawiamy w chłodnym miejscu. Przepłukujemy pora, obieramy imbir i kroimy na drobno. Paprykę kroimy na kawałki mniejsze niż kawałki mięsa.
4. Przygotowanie sosu
sos ostrygowy 30 mililitrów • sos sojowy 30 mililitrów • sól • cukier kryształ • wino z ryżu 30 mililitrów
Mieszamy sos sojowy, sos ostrygowy, ryżowe wino, szczyptę cukru i szczyptę soli. Dodajemy resztę wymieszanej skrobi.
5. Smażymy
olej słonecznikowy 100 mililitrów
Rozgrzewamy olej w woku. Dodajemy mięso i smażymy kawałki papryki często mieszając, do wtedy aż składniki lekko zbrązowieją. Potem je wyciągamy.
6. Gotujemy
Na patelnię kładziemy por, imbir i często mieszając krótko smażymy. Dodajemy mięso i paprykę. Wlewamy sos i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z ryżem lub smażonym makaronem.
Smacznego!