swiatwemnie.pl

Hot-Dog bułki

    

Sprawdzony przepis na przygotowanie delikatnego tłuszczowego pieczywa.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

cukier kryształ2łyżki
masło100gramów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550400gramów
sól1.5łyżeczki
woda150mililitrów
świeże drożdże20gramów

1. 

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  woda 150 mililitrów  masło 100 gramów

W garnuszku na delikatnym ogniu roztapiamy masło w mleku.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  sól 1.5 łyżeczki  cukier kryształ 2 łyżki  świeże drożdże 20 gramów

Do miski dajemy mąkę, sól, cukier i drożdże. Wlewamy przygotowane masło, roztopione w mleku. Uwaga, nie może mieć więcej niż 50°C. Lekko mieszamy mleko z drożdżami i cukrem i odstawiamy przykryte na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować i wyrobił się rozczyn.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów

Ciasto mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Po dodaniu mąki ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 25 minut.

4. 

Wyrośnięte ciasto wyciągamy na posypaną mąką podkładkę. Stopniowym dzieleniem uzyskamy 12 części z których delikatnie formujemy bułki.

5. 

Pieczemy 10-12 minut w uprzednio rozgrzanym piekarniku do 220°C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się