Hot-Dog bułki

Sprawdzony przepis na przygotowanie delikatnego tłuszczowego pieczywa.
przepis,fotoprzepis,masło,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,Pieczywo
Pieczywo
Pichcił
Ilość porcji
12
Masa porcji
85 g
Energia porcji
204 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska
Kategorie
Pieczywo ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 121 | łyżki kcal | |
masło | 100 734 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 144 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 400 1424 | gramów kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 150 0 | mililitrów kcal | |
świeże drożdże | 20 21 | gramów kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • woda 150 mililitrów • masło 100 gramów
W garnuszku na delikatnym ogniu roztapiamy masło w mleku.

2.
mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • sól 1.5 łyżeczki • cukier kryształ 2 łyżki • świeże drożdże 20 gramów
Do miski dajemy mąkę, sól, cukier i drożdże. Wlewamy przygotowane masło, roztopione w mleku. Uwaga, nie może mieć więcej niż 50°C. Lekko mieszamy mleko z drożdżami i cukrem i odstawiamy przykryte na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować i wyrobił się rozczyn.

3.
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów
Ciasto mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Po dodaniu mąki ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 25 minut.
4.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy na posypaną mąką podkładkę. Stopniowym dzieleniem uzyskamy 12 części z których delikatnie formujemy bułki.

5.
Pieczemy 10-12 minut w uprzednio rozgrzanym piekarniku do 220°C.

Smacznego!