Hot-Dog bułki
Sprawdzony przepis na przygotowanie delikatnego tłuszczowego pieczywa.
przepis,fotoprzepis,masło,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,Pieczywo
Pieczywo
Kategorie
Pieczywo
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
masło | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 400 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 150 | mililitrów | |
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • woda 150 mililitrów • masło 100 gramów
W garnuszku na delikatnym ogniu roztapiamy masło w mleku.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • sól 1.5 łyżeczki • cukier kryształ 2 łyżki • świeże drożdże 20 gramów
Do miski dajemy mąkę, sól, cukier i drożdże. Wlewamy przygotowane masło, roztopione w mleku. Uwaga, nie może mieć więcej niż 50°C. Lekko mieszamy mleko z drożdżami i cukrem i odstawiamy przykryte na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować i wyrobił się rozczyn.
3.
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów
Ciasto mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Po dodaniu mąki ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 25 minut.
4.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy na posypaną mąką podkładkę. Stopniowym dzieleniem uzyskamy 12 części z których delikatnie formujemy bułki.
5.
Pieczemy 10-12 minut w uprzednio rozgrzanym piekarniku do 220°C.
Smacznego!