PRZEPISY

Hot-Dog bułki

Hot-Dog bułki

Sprawdzony przepis na przygotowanie delikatnego tłuszczowego pieczywa.

przepis,fotoprzepis,masło,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,Pieczywo

Pieczywo

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Kategorie

Pieczywo  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ2łyżki
masło100gramów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550400gramów
sól1.5łyżeczki
woda150mililitrów
świeże drożdże20gramów

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  woda 150 mililitrów  masło 100 gramów

W garnuszku na delikatnym ogniu roztapiamy masło w mleku.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  sól 1.5 łyżeczki  cukier kryształ 2 łyżki  świeże drożdże 20 gramów

Do miski dajemy mąkę, sól, cukier i drożdże. Wlewamy przygotowane masło, roztopione w mleku. Uwaga, nie może mieć więcej niż 50°C. Lekko mieszamy mleko z drożdżami i cukrem i odstawiamy przykryte na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować i wyrobił się rozczyn.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów

Ciasto mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Po dodaniu mąki ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 25 minut.

4. 

Wyrośnięte ciasto wyciągamy na posypaną mąką podkładkę. Stopniowym dzieleniem uzyskamy 12 części z których delikatnie formujemy bułki.

5. 

Pieczemy 10-12 minut w uprzednio rozgrzanym piekarniku do 220°C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie