swiatwemnie.pl

Hamburgerowe bułki

Sprawdzona procedura na przygotowanie delikatnego drożdżowego ciasta. Bułki nadają się na przygotowanie hamburgerów.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cukier kryształ2łyżki
Masło100gramów
Mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
Mąka luksusowa pszenna t550400gramów
Sól1.5łyżeczki
Woda150mililitrów
Świeże drożdże20gramów

1. 

mleko półtłuste 1,5% 300 ml  woda 150 ml  masło 100 g

W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło w mleku i wodzie.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 300 g  sól 1.5 łyżeczki  cukier kryształ 2 łyżki  świeże drożdże 20 g

Do miski dajemy mąkę, sól, cukier i drożdże. Dolewamy przygotowane masło, rozpuszczone w mleku. Uwaga, nie może mieć więcej niż 50°C. Lekko mieszamy mleko z drożdżami i cukrem i odstawiamy przykryte na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować i zrobił się zakwas.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 100 g

Ciasto mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Po dodaniu mąki ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 25 minut.

4. 

Wyrośnięte ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę. Stopniowym dzieleniem uzyskamy 12 kulek z których delikatnie formujemy bułki.

5. 

Pieczemy 10-12 minut w rozgrzanym piekarniku na 220°C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się