PRZEPISY

Hamburgerowe bułki

Hamburgerowe bułki

Sprawdzona procedura na przygotowanie delikatnego drożdżowego ciasta. Bułki nadają się na przygotowanie hamburgerów.

przepis,fotoprzepis,masło,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,Pieczywo

Pieczywo

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Kategorie

Pieczywo  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ2łyżki
masło100gramów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550400gramów
sól1.5łyżeczki
woda150mililitrów
świeże drożdże20gramów

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  woda 150 mililitrów  masło 100 gramów

W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło w mleku i wodzie.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  sól 1.5 łyżeczki  cukier kryształ 2 łyżki  świeże drożdże 20 gramów

Do miski dajemy mąkę, sól, cukier i drożdże. Dolewamy przygotowane masło, rozpuszczone w mleku. Uwaga, nie może mieć więcej niż 50°C. Lekko mieszamy mleko z drożdżami i cukrem i odstawiamy przykryte na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować i zrobił się zakwas.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów

Ciasto mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Po dodaniu mąki ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 25 minut.

4. 

Wyrośnięte ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę. Stopniowym dzieleniem uzyskamy 12 kulek z których delikatnie formujemy bułki.

5. 

Pieczemy 10-12 minut w rozgrzanym piekarniku na 220°C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie