swiatwemnie.pl

Śródziemnomorskie bochenki

    

Według tego przepisu z łatwością przygotujecie sobie pieczone bochenki nadziewane koktajlowymi pomidorkami i oliwkami. Z zewnątrz chrupiące a w środku delikatne i smaczne.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżka  cukier kryształ 1 łyżka  świeże drożdże 42 gramów

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  oliwa 50 mililitrów  sól 1 łyżeczka

W większej misce mieszamy mąkę z solą, rozczynem, mlekiem i olejem.

3. 

Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. 

oliwki z papryką 60 gramów  pomidory koktajlowe 125 gramów

Ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Kolejne kroki powtarzamy z obiema częściami. Wytwarzamy trzy pasy, które po części posypujemy kawałkami koktajlowych pomidorów, oliw i oregano. Puste ciasto przekładamy przez posypaną część, brzegi dociskamy i przekładamy pod bochenki.

5. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się