Śródziemnomorskie bochenki

Według tego przepisu z łatwością przygotujecie sobie pieczone bochenki nadziewane koktajlowymi pomidorkami i oliwkami. Z zewnątrz chrupiące a w środku delikatne i smaczne.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,Pieczywo
Pieczywo
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
195 g
Energia porcji
442 kcal
Czas przygotowania
1 h. 20 min.
Trudność
niska
Kategorie
Pieczywo ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 61 | łyżka kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 350 169 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 54 | łyżka kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 1780 | gramów kcal | |
oliwa | 50 440 | mililitrów kcal | |
oliwki z papryką | 60 80 | gramów kcal | |
pomidory koktajlowe | 125 23 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
świeże drożdże | 42 43 | gramów kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżka • cukier kryształ 1 łyżka • świeże drożdże 42 gramów
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2.
mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • oliwa 50 mililitrów • sól 1 łyżeczka
W większej misce mieszamy mąkę z solą, rozczynem, mlekiem i olejem.

3.
Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4.
oliwki z papryką 60 gramów • pomidory koktajlowe 125 gramów
Ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Kolejne kroki powtarzamy z obiema częściami. Wytwarzamy trzy pasy, które po części posypujemy kawałkami koktajlowych pomidorów, oliw i oregano. Puste ciasto przekładamy przez posypaną część, brzegi dociskamy i przekładamy pod bochenki.

5.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C.

Smacznego!