swiatwemnie.pl

Amerykańskie cookies

    

Ulubione czekoladowe ciasteczka.

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

masło 125 gramów  cukier kryształ 75 gramów  cukier trzcinowy 75 gramów  jajka kurze 2 sztuki  sól

Do miski wkładamy pokrojone masło, oba rodzaje cukru, jajka, szczyptę soli ...

2. 

... i blenderem miksujemy.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  proszek do pieczenia 8 gramów

Do masy dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatne, pół gęste ciasto.

4. 

czekolada 85% 125 gramów

W kuchennym rozdrabniaczu siekamy czekoladę, część z niej odkładamy na końcowe ozdabianie.

5. 

Czekoladę dodajemy do ciasta.

6. 

Za pomocą dwóch łyżeczek, które według potrzeby moczymy w wodzie, wytwarzamy, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kuleczki.

7. 

Kuleczki za pomocą łyżeczki namoczonej w wodzie kształtujemy na okrągłe placki.

8. 

Po wierzchu posypujemy czekoladą którą sobie odłożyliśmy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 12 minut w temperaturze 190°C.

9. 

Czekoladowe ciasteczka wyciągamy z blachy aż dobrze wystygną, gdy są już twardsze.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się