Amerykańskie cookies

Ulubione czekoladowe ciasteczka.
przepis,fotoprzepis,masło,mąka chlebowa pszenna T750,czekolada 85%,Ciasteczka
Ciasteczka
Kategorie
Ciasteczka ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | 75 302 | gramów kcal | |
cukier trzcinowy | 75 297 | gramów kcal | |
czekolada 85% | 125 750 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
masło | 125 918 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 8 6 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
masło 125 gramów • cukier kryształ 75 gramów • cukier trzcinowy 75 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól
Do miski wkładamy pokrojone masło, oba rodzaje cukru, jajka, szczyptę soli ...

2.
... i blenderem miksujemy.

3.
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów
Do masy dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatne, pół gęste ciasto.

4.
czekolada 85% 125 gramów
W kuchennym rozdrabniaczu siekamy czekoladę, część z niej odkładamy na końcowe ozdabianie.

5.
Czekoladę dodajemy do ciasta.

6.
Za pomocą dwóch łyżeczek, które według potrzeby moczymy w wodzie, wytwarzamy, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kuleczki.

7.
Kuleczki za pomocą łyżeczki namoczonej w wodzie kształtujemy na okrągłe placki.

8.
Po wierzchu posypujemy czekoladą którą sobie odłożyliśmy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 12 minut w temperaturze 190°C.

9.
Czekoladowe ciasteczka wyciągamy z blachy aż dobrze wystygną, gdy są już twardsze.

Smacznego!