Amerykańskie cookies
Ulubione czekoladowe ciasteczka.
przepis,fotoprzepis,masło,mąka chlebowa pszenna T750,czekolada 85%,Ciasteczka
Ciasteczka
Kategorie
Ciasteczka ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 75 | gramów | |
cukier trzcinowy | 75 | gramów | |
czekolada 85% | 125 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 125 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
proszek do pieczenia | 8 | gramów | |
sól | - |
Przepis
1.
masło 125 gramów • cukier kryształ 75 gramów • cukier trzcinowy 75 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól
Do miski wkładamy pokrojone masło, oba rodzaje cukru, jajka, szczyptę soli ...
2.
... i blenderem miksujemy.
3.
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów
Do masy dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatne, pół gęste ciasto.
4.
czekolada 85% 125 gramów
W kuchennym rozdrabniaczu siekamy czekoladę, część z niej odkładamy na końcowe ozdabianie.
5.
Czekoladę dodajemy do ciasta.
6.
Za pomocą dwóch łyżeczek, które według potrzeby moczymy w wodzie, wytwarzamy, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kuleczki.
7.
Kuleczki za pomocą łyżeczki namoczonej w wodzie kształtujemy na okrągłe placki.
8.
Po wierzchu posypujemy czekoladą którą sobie odłożyliśmy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 12 minut w temperaturze 190°C.
9.
Czekoladowe ciasteczka wyciągamy z blachy aż dobrze wystygną, gdy są już twardsze.
Smacznego!