swiatwemnie.pl

Oliwkowe spirale

     

Z pomocą tego przepisu możecie sobie przygotować doskonałe domowe party pieczywo nadziewane oliwkami.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 100 ml  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżka  cukier kryształ 1 łyżka  świeże drożdże 42 g

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 500 g  mleko półtłuste 1,5% 250 ml  oliwa 50 ml  sól 1 łyżeczka

W większej misce mieszamy mąkę z solą, rozczynem, mlekiem i olejem.

3. 

Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. 

oliwki z papryką 48 sztuk

Ciasto rozdzielamy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Następne kroki powtarzamy z obydwoma częściami. Na połowie ciasta układamy wypestkowane oliwki do czterech rzędów.

5. 

Pustą część przekładamy przez część z oliwkami, wyciskamy powietrze i dociskamy ciasto między rządkami.

6. 

Oddzielamy cztery samodzielne pasy i zakręcamy je na spirale.

7. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się