swiatwemnie.pl

Mandarynkowe linieckie serduszka

    

Serduszka z linieckiego ciasta maczane w mandarynkowej polewie i ozdobione gumowymi niedźwiadkami.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  masło 280 gramów  cukier puder 120 gramów  mielone orzechy włoskie 100 gramów  cukier waniliowy 8 gramów  proszek do pieczenia 1 ĆL  żółtko jajka 2 sztuki  jajka kurze 1 sztuka  sól

Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Od razu gdy tylko masło zmięknie, do miski dodajemy mąkę, cukier, szczyptę soli, mielone orzechy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka, całe jako. Rękami wyrabiamy ciasto.

Przygotowanie ciasta

2. 

Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 150° C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Z ciasta wykrawamy serduszka, które układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 150° C. Gotowe ciasteczka odkładamy do ostudzenia.

3. 

cukier puder 100 gramów  świeży sok z mandarynek 2 łyżki

Polewę przygotowujemy poprzez rozpuszczenie cukru w mandarynkowym soku.

4. 

Serduszka z jednej strony moczymy w polewie. Serduszka możemy ozdobić gumowymi niedźwiadkami. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się