Mandarynkowe linieckie serduszka
![Mandarynkowe linieckie serduszka](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001352/img_pl_4x3/mandarynkowe-linieckie-serduszka_00180.jpg)
Serduszka z linieckiego ciasta maczane w mandarynkowej polewie i ozdobione gumowymi niedźwiadkami.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,masło,mielone orzechy włoskie,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 220 | gramów | |
cukier waniliowy | 8 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 280 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | ||
sól | - | ||
świeży sok z mandarynek | 2 | łyżki | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • masło 280 gramów • cukier puder 120 gramów • mielone orzechy włoskie 100 gramów • cukier waniliowy 8 gramów • proszek do pieczenia 1 ĆL • żółtko jajka 2 sztuki • jajka kurze 1 sztuka • sól
Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Od razu gdy tylko masło zmięknie, do miski dodajemy mąkę, cukier, szczyptę soli, mielone orzechy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka, całe jako. Rękami wyrabiamy ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001352/small/IMG_9853.jpg)
2.
Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 150° C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Z ciasta wykrawamy serduszka, które układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 150° C. Gotowe ciasteczka odkładamy do ostudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001352/small/IMG_9881.jpg)
3.
cukier puder 100 gramów • świeży sok z mandarynek 2 łyżki
Polewę przygotowujemy poprzez rozpuszczenie cukru w mandarynkowym soku.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001352/small/IMG_9884.jpg)
4.
Serduszka z jednej strony moczymy w polewie. Serduszka możemy ozdobić gumowymi niedźwiadkami. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001352/small/IMG_9888.jpg)
Smacznego!