Mandarynkowe linieckie serduszka

Serduszka z linieckiego ciasta maczane w mandarynkowej polewie i ozdobione gumowymi niedźwiadkami.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,masło,mielone orzechy włoskie,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 220 854 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 8 29 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 280 2056 | gramów kcal | |
mielone orzechy włoskie | 100 674 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 1735 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
świeży sok z mandarynek | 2 13 | łyżki kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • masło 280 gramów • cukier puder 120 gramów • mielone orzechy włoskie 100 gramów • cukier waniliowy 8 gramów • proszek do pieczenia 1 ĆL • żółtko jajka 2 sztuki • jajka kurze 1 sztuka • sól
Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Od razu gdy tylko masło zmięknie, do miski dodajemy mąkę, cukier, szczyptę soli, mielone orzechy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka, całe jako. Rękami wyrabiamy ciasto.

2.
Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 150° C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Z ciasta wykrawamy serduszka, które układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 150° C. Gotowe ciasteczka odkładamy do ostudzenia.

3.
cukier puder 100 gramów • świeży sok z mandarynek 2 łyżki
Polewę przygotowujemy poprzez rozpuszczenie cukru w mandarynkowym soku.

4.
Serduszka z jednej strony moczymy w polewie. Serduszka możemy ozdobić gumowymi niedźwiadkami. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego!