PRZEPISY

Ponczowe serduszka

Ponczowe serduszka

Łagodne marcepanowe serduszka z ponczową polewą.

przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,masło,Marcepan,aromat ponczowy,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Walentynki

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

Marcepan200gramów
aromat ponczowy-
cukier puder220gramów
masło250gramów
mąka luksusowa pszenna T550400gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
rum2łyżki
syrop malinowy1łyżka

 

Przepis

1. Przygotowanie marcepanowego ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów  masło 250 gramów  cukier puder 100 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  Marcepan 200 gramów

Mąkę razem z masłem, cukrem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i startą marcepanową masą mieszamy. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na godzinę do lodówki.

2. Ciasto rozwałkowujemy

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 5 mm. Wykrawamy serduszka.

3. 

Serduszka układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 15 minut.

4. Przygotowanie ponczowej polewy

rum 2 łyżki  syrop malinowy 1 łyżka  cukier puder 120 gramów  aromat ponczowy

Ponczową polewę przygotowujemy zmieszaniem ciepłego rumu z syropem i cukrem. Dodajemy 3 kropelki ponczowego aromatu.

5. Maczamy w polewie

Upieczone, wystudzone serduszka maczamy jedną stroną w polewie. Układamy na kratce i odstawiamy do stężenia.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie