swiatwemnie.pl

Ponczowe serduszka

     

Łagodne marcepanowe serduszka z ponczową polewą.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

nízka

 

 

 
 
Aromat ponczowy
Cukier puder220gramów
Marcepan200gramów
Masło250gramów
Mąka luksusowa pszenna t550400gramów
Proszek do pieczenia1łyżeczka
Rum2łyżki
Syrop malinowy1łyżka

1. Przygotowanie marcepanowego ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 400 g  masło 250 g  cukier puder 100 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  Marcepan 200 g

Mąkę razem z masłem, cukrem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i startą marcepanową masą mieszamy. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na godzinę do lodówki.

Przygotowanie marcepanowego ciasta

2. Ciasto rozwałkowujemy

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 5 mm. Wykrawamy serduszka.

Ciasto rozwałkowujemy

3. 

Serduszka układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 15 minut.

4. Przygotowanie ponczowej polewy

rum 2 łyżki  syrop malinowy 1 łyżka  cukier puder 120 g  aromat ponczowy

Ponczową polewę przygotowujemy zmieszaniem ciepłego rumu z syropem i cukrem. Dodajemy 3 kropelki ponczowego aromatu.

Przygotowanie ponczowej polewy

5. Maczamy w polewie

Upieczone, wystudzone serduszka maczamy jedną stroną w polewie. Układamy na kratce i odstawiamy do stężenia.

Maczamy w polewie

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się