Ponczowe serduszka
Łagodne marcepanowe serduszka z ponczową polewą.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,masło,Marcepan,aromat ponczowy,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Walentynki
Ciasteczka
Składniki
Składniki
Marcepan | 200 | gramów | |
aromat ponczowy | - | ||
cukier puder | 220 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 400 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
rum | 2 | łyżki | |
syrop malinowy | 1 | łyżka |
Przepis
1. Przygotowanie marcepanowego ciasta
mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów • masło 250 gramów • cukier puder 100 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • Marcepan 200 gramów
Mąkę razem z masłem, cukrem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i startą marcepanową masą mieszamy. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na godzinę do lodówki.
2. Ciasto rozwałkowujemy
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 5 mm. Wykrawamy serduszka.
3.
Serduszka układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 15 minut.
4. Przygotowanie ponczowej polewy
rum 2 łyżki • syrop malinowy 1 łyżka • cukier puder 120 gramów • aromat ponczowy
Ponczową polewę przygotowujemy zmieszaniem ciepłego rumu z syropem i cukrem. Dodajemy 3 kropelki ponczowego aromatu.
5. Maczamy w polewie
Upieczone, wystudzone serduszka maczamy jedną stroną w polewie. Układamy na kratce i odstawiamy do stężenia.
Smacznego!