swiatwemnie.pl

Ponczowe serduszka

    

agodne marcepanowe serduszka z ponczową polewą.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 

Marcepan200gramów
aromat ponczowy-
cukier puder220gramów
masło250gramów
mąka luksusowa pszenna T550400gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
rum2łyżki
syrop malinowy1łyżka

1. Przygotowanie marcepanowego ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów  masło 250 gramów  cukier puder 100 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  Marcepan 200 gramów

Mąkę razem z masłem, cukrem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i startą marcepanową masą mieszamy. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na godzinę do lodówki.

Przygotowanie marcepanowego ciasta

2. Ciasto rozwałkowujemy

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 5 mm. Wykrawamy serduszka.

Ciasto rozwałkowujemy

3. 

Serduszka układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 15 minut.

4. Przygotowanie ponczowej polewy

rum 2 łyżki  syrop malinowy 1 łyżka  cukier puder 120 gramów  aromat ponczowy

Ponczową polewę przygotowujemy zmieszaniem ciepłego rumu z syropem i cukrem. Dodajemy 3 kropelki ponczowego aromatu.

Przygotowanie ponczowej polewy

5. Maczamy w polewie

Upieczone, wystudzone serduszka maczamy jedną stroną w polewie. Układamy na kratce i odstawiamy do stężenia.

Maczamy w polewie

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się