Daktylowe muffiny
Smaczne muffiny bez cukru.
przepis,fotoprzepis,daktyle,masło,mąka luksusowa pszenna T550,Muffiny,
Muffiny
Kategorie
Muffiny ›
Składniki
Składniki
biała czekolada | - | ||
daktyle | 160 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
mąka orkiszowa drobno mielona | 60 | gramów | |
nasiona słonecznika | - | ||
proszek do pieczenia | 12 | gramów | |
woda | 100 | mililitrów |
Przepis
1.
daktyle 160 gramów • woda 100 mililitrów • masło 100 gramów
Z daktyli usuwamy pestki i zalewamy wodą. Zostawiamy na 15 minut. Roztapiamy masło i odstawiamy do ostudzenia.
2.
Po upłynięciu wymienionego czasu daktyle miksujemy na puree.
3.
Miksując dodajemy masło...
5.
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • mąka orkiszowa drobno mielona 60 gramów • proszek do pieczenia 12 gramów
Ciekłą masę wlewamy do miski, wsypujemy obydwie mąki i proszek do pieczenia. Dobrze ubijamy.
6.
Za pomocą łyżki do lodów ciasto rozdzielamy do przygotowanych papierowych koszyczków na muffiny włożonych do formy na muffiny.
7.
Drugą stroną łyżki wytwarzamy na wierzchu muffin rysy...
9.
Pieczemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 185°C.
11.
Możemy podawać.
Smacznego!