swiatwemnie.pl

Dziecięce marchewkowe ciasteczka

    

Domowe ciasteczka pełne zdrowych składników. Pieczemy z małymi pomocnikami :)

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka pełnoziarnista średnio mielona 320 gramów  cukier trzcinowy 80 gramów  miód 70 gramów  oliwa 50 mililitrów

Do miski odważamy mąkę, dodajemy cukier, miód i olej.

2. 

marchew 120 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Marchewkę obieramy, myjemy i na drobno trzemy. Dodajemy ją do mąki razem z jajkiem.

3. 

Wyrabiamy zwarte ciasto i odstawiamy je do lodówki na 2 godziny.

4. 

mąka pełnoziarnista średnio mielona

Odleżane ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm.

5. 

Wykrawamy dziecięce motywy.

6. 

Autka, pociągi ... albo i gwiazdeczki, kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C 15 minut.

7. 

Po upieczeniu ciasteczka są twarde. Zamykamy je w pojemniku w którym zmiękną. Dla szybkiego zmięknięcia możemy do pojemnika włożyć kawałek jabłka od którego wsiąkną wilgotność.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się