swiatwemnie.pl

Orkiszowe pierniczki

Orkiszowe pierniczki

    

Ulubione świąteczne pierniczki ze zdrowej orkiszowej mąki.

Pichcił

Ilość porcji

100

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka orkiszowa drobno mielona 400 gramów  masło 125 gramów  cukier trzcinowy 80 gramów  miód 100 gramów  jajka kurze 2 sztuki  cynamon mielony ½ łyżeczki  przyprawa do piernika 1 łyżeczka  soda oczyszczona 1 łyżeczka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, cukier, miód płynny, jajka, cynamon, przyprawę i sodę oczyszczoną.

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 12-24 godziny w chłodne miejsce.

3. 

Ciasto przed wyrabianiem ugniatamy na stolnicy (sztywne się kruszy, ugniataniem będzie zwarte). Rozwałkowujemy (według potrzeby na posypanej mąką stolnicy) na grubość około 3 mm i wykrawamy mniejsze pierniczki. Za pomocą nożyka przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. 

jajka kurze 1 sztuka  orzechy włoskie

Wykrojone pierniczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i ozdabiamy orzechami.

5. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C 7 minut.

6. 

Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie. Przechowujemy w chłodnym miejscu w zamkniętym pojemniku,

Smacznego!

cukier trzcinowy80gramów
cynamon mielony½łyżeczki
jajka kurze3sztuki
masło125gramów
miód100gramów
mąka orkiszowa drobno mielona400gramów
orzechy włoskie-
przyprawa do piernika1łyżeczka
soda oczyszczona1łyżeczka

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się