swiatwemnie.pl

Orkiszowe pierniczki

Ulubione świąteczne pierniczki ze zdrowej orkiszowej mąki.

 

Ilość porcji: 100

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 400 g  masło 125 g  cukier trzcinowy 80 g  miód 100 g  jajka kurze 2 sztuki  cynamon mielony ½ łyżeczki  przyprawa do piernika 1 łyżeczka  soda oczyszczona 1 łyżeczka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, cukier, miód płynny, jajka, cynamon, przyprawę i sodę oczyszczoną.

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 12-24 godziny w chłodne miejsce.

3. 

Ciasto przed wyrabianiem ugniatamy na stolnicy (sztywne się kruszy, ugniataniem będzie zwarte). Rozwałkowujemy (według potrzeby na posypanej mąką stolnicy) na grubość około 3 mm i wykrawamy mniejsze pierniczki. Za pomocą nożyka przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. 

jajka kurze 1 sztuka  orzechy włoskie

Wykrojone pierniczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i ozdabiamy orzechami.

5. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C 7 minut.

6. 

Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie. Przechowujemy w chłodnym miejscu w zamkniętym pojemniku,

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się