swiatwemnie.pl

Orkiszowe pierniczki

    

Ulubione świąteczne pierniczki ze zdrowej orkiszowej mąki.

Pichcił

Ilość porcji

100

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

cukier trzcinowy80gramów
cynamon mielony½łyżeczki
jajka kurze3sztuki
masło125gramów
miód100gramów
mąka orkiszowa drobno mielona400gramów
orzechy włoskie-
przyprawa do piernika1łyżeczka
soda oczyszczona1łyżeczka

1. 

mąka orkiszowa drobno mielona 400 gramów  masło 125 gramów  cukier trzcinowy 80 gramów  miód 100 gramów  jajka kurze 2 sztuki  cynamon mielony ½ łyżeczki  przyprawa do piernika 1 łyżeczka  soda oczyszczona 1 łyżeczka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, cukier, miód płynny, jajka, cynamon, przyprawę i sodę oczyszczoną.

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 12-24 godziny w chłodne miejsce.

3. 

Ciasto przed wyrabianiem ugniatamy na stolnicy (sztywne się kruszy, ugniataniem będzie zwarte). Rozwałkowujemy (według potrzeby na posypanej mąką stolnicy) na grubość około 3 mm i wykrawamy mniejsze pierniczki. Za pomocą nożyka przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. 

jajka kurze 1 sztuka  orzechy włoskie

Wykrojone pierniczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i ozdabiamy orzechami.

5. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C 7 minut.

6. 

Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie. Przechowujemy w chłodnym miejscu w zamkniętym pojemniku,

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się