swiatwemnie.pl

Tradycyjne orzechowe pierniczki

     

Tradycyjne pierniczki kiedyś piekło się bez tłuszczu.

Pichcił

Ilość porcji

100

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

jajka kurze 4 sztuki  cukier puder 220 g

Jajka ubijamy z cukrem.

2. 

miód 2 łyżki  cynamon mielony 1 łyżeczka  goździki mielone ½ łyżeczki  przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki  mielona gałka muszkatołowa 1 szczypta

Dodajemy miód i przyprawy (możemy użyć również gotowej mieszanki przypraw do pierników).

3. 

mielone orzechy włoskie 100 g

Wsypujemy orzechy...

4. 

...i mieszamy.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 650 g  proszek do pieczenia 10 g

Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia...

6. 

...i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na 3 godziny.

7. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm.

8. 

Wykrawamy różne kształty.

9. 

jajka kurze 1 sztuka

Wykrojone kształty kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

10. 

orzechy włoskie

Ozdabiamy kawałkami orzechów.

11. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się