swiatwemnie.pl

Tradycyjne orzechowe pierniczki

    

Tradycyjne pierniczki kiedyś piekło się bez tłuszczu.

Pichcił

Ilość porcji

100

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

jajka kurze 4 sztuki  cukier puder 220 gramów

Jajka ubijamy z cukrem.

2. 

miód 2 łyżki  cynamon mielony 1 łyżeczka  goździki mielone ½ łyżeczki  przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki  mielona gałka muszkatołowa 1 szczypta

Dodajemy miód i przyprawy (możemy użyć również gotowej mieszanki przypraw do pierników).

3. 

mielone orzechy włoskie 100 gramów

Wsypujemy orzechy...

4. 

...i mieszamy.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 650 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia...

6. 

...i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na 3 godziny.

7. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm.

8. 

Wykrawamy różne kształty.

9. 

jajka kurze 1 sztuka

Wykrojone kształty kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

10. 

orzechy włoskie

Ozdabiamy kawałkami orzechów.

11. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się