Tradycyjne orzechowe pierniczki
Tradycyjne pierniczki kiedyś piekło się bez tłuszczu.
przepis,fotoprzepis,miód,mielone orzechy włoskie,orzechy włoskie,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bezlaktozowe
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 220 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
goździki mielone | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
mielona gałka muszkatołowa | 1 | szczypta | |
mielone orzechy włoskie | 100 | gramów | |
miód | 2 | łyżki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 650 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
orzechy włoskie | - | ||
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
przyprawa mielona kolendra | ¼ | łyżeczki |
Przepis
2.
miód 2 łyżki • cynamon mielony 1 łyżeczka • goździki mielone ½ łyżeczki • przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki • mielona gałka muszkatołowa 1 szczypta
Dodajemy miód i przyprawy (możemy użyć również gotowej mieszanki przypraw do pierników).
4.
...i mieszamy.
5.
mąka chlebowa pszenna T750 650 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia...
6.
...i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na 3 godziny.
7.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm.
8.
Wykrawamy różne kształty.
9.
jajka kurze 1 sztuka
Wykrojone kształty kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
11.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!