swiatwemnie.pl

Miodowe serduszka

Miodowe serduszka

    

Piernikowe świąteczne ciasteczka połączone kremem. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie. Tego typu krem jest bardzo smaczny i z długim terminem ważności.

Pichcił

Ilość porcji

50

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

średnia

 

 

1. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 2 sztuki  masło 100 gramów  cukier kryształ 200 gramów  miód 2 łyżki  cynamon mielony 1 łyżeczka  przyprawa do pierników 1 łyżeczka

Jajka, margarynę, cukier, miód, cynamon, proszek do pieczenia wkładamy do garnka i na małym ogniu chwilkę mieszamy dopóki się cukier nie rozpuści. Uważamy, by się masa nie przypaliła.

Przygotowanie ciasta

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 450 gramów

Potem zawartość garnka wylewamy na przygotowaną mąkę i wyrabiamy gęste ciasto, które na 2 godziny odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto po odstaniu stwardnieje i będzie się dobrze wyrabiać.

3. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy mniejsze kółeczka, serduszka... różne kształty.

4. 

Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przy 180 °C około 7 min.

5. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 0.2 litra  mąka tortowa pszenna T450 1.5 łyżki  cukier waniliowy 1 opakowanie

W zimnym mleku mieszamy mąkę i cukier waniliowy i gotujemy gęstą kaszę, którą często mieszając odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie kremu

6. 

masło 150 gramów  cukier puder 3 łyżki

Wymieszamy masło z cukrem i stopniowo do niego dodajemy schłodzoną kaszę. Ubijamy gładki krem. Cukrujemy do smaku.

7. Wykańczanie

Kremem smarujemy ciasteczka i zlepiamy po dwa.

Wykańczanie

8. 

polewa czekoladowa  polewa z białej czekolady

Wierzchnią część maczamy w czekoladowej polewie i według fantazji zdobimy białą czekoladą, dekoracjami cukierniczymi, orzechami...

Smacznego!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się