PRZEPISY

Miodowe serduszka

Miodowe serduszka

Piernikowe świąteczne ciasteczka połączone kremem. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie. Tego typu krem jest bardzo smaczny i z długim terminem ważności.

przepis,fotoprzepis,masło,miód,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

50

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ200gramów
cukier puder3łyżki
cukier waniliowy1opakowanie
cynamon mielony1łyżeczka
jajka kurze2sztuki
masło250gramów
miód2łyżki
mleko półtłuste 1,5%0.2litra
mąka chlebowa pszenna T750450gramów
mąka tortowa pszenna T4501.5łyżki
polewa czekoladowa-
polewa z białej czekolady-
przyprawa do pierników1łyżeczka

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 2 sztuki  masło 100 gramów  cukier kryształ 200 gramów  miód 2 łyżki  cynamon mielony 1 łyżeczka  przyprawa do pierników 1 łyżeczka

Jajka, margarynę, cukier, miód, cynamon, proszek do pieczenia wkładamy do garnka i na małym ogniu chwilkę mieszamy dopóki się cukier nie rozpuści. Uważamy, by się masa nie przypaliła.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 450 gramów

Potem zawartość garnka wylewamy na przygotowaną mąkę i wyrabiamy gęste ciasto, które na 2 godziny odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto po odstaniu stwardnieje i będzie się dobrze wyrabiać.

3. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy mniejsze kółeczka, serduszka... różne kształty.

4. 

Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przy 180 °C około 7 min.

5. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 0.2 litra  mąka tortowa pszenna T450 1.5 łyżki  cukier waniliowy 1 opakowanie

W zimnym mleku mieszamy mąkę i cukier waniliowy i gotujemy gęstą kaszę, którą często mieszając odstawiamy do ostygnięcia.

6. 

masło 150 gramów  cukier puder 3 łyżki

Wymieszamy masło z cukrem i stopniowo do niego dodajemy schłodzoną kaszę. Ubijamy gładki krem. Cukrujemy do smaku.

7. Wykańczanie

Kremem smarujemy ciasteczka i zlepiamy po dwa.

8. 

polewa czekoladowa  polewa z białej czekolady

Wierzchnią część maczamy w czekoladowej polewie i według fantazji zdobimy białą czekoladą, dekoracjami cukierniczymi, orzechami...

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie