swiatwemnie.pl

Miodowe serduszka

Piernikowe świąteczne ciasteczka połączone kremem. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie. Tego typu krem jest bardzo smaczny i z długim terminem ważności.

 

Ilość porcji: 50

Czas przygotowania: 3 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 2 sztuki  margaryna 100 g  cukier kryształ 200 g  miód 2 łyżki  cynamon mielony 1 łyżeczka  przyprawa do pierników 1 łyżeczka

Jajka, margarynę, cukier, miód, cynamon, proszek do pieczenia wkładamy do garnka i na małym ogniu chwilkę mieszamy dopóki się cukier nie rozpuści. Uważamy, by się masa nie przypaliła.

Przygotowanie ciasta

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 450 g

Potem zawartość garnka wylewamy na przygotowaną mąkę i wyrabiamy gęste ciasto, które na 2 godziny odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto po odstaniu stwardnieje i będzie się dobrze wyrabiać.

3. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy mniejsze kółeczka, serduszka... różne kształty.

4. 

Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przy 180 °C około 7 min.

5. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 0.2 litra  mąka tortowa pszenna T450 1.5 łyżki  cukier waniliowy 1 opakowanie

W zimnym mleku mieszamy mąkę i cukier waniliowy i gotujemy gęstą kaszę, którą często mieszając odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie kremu

6. 

masło 150 g  cukier puder 3 łyżki

Wymieszamy masło z cukrem i stopniowo do niego dodajemy schłodzoną kaszę. Ubijamy gładki krem. Cukrujemy do smaku.

7. Wykańczanie

Kremem smarujemy ciasteczka i zlepiamy po dwa.

Wykańczanie

8. 

polewa czekoladowa  polewa z białej czekolady

Wierzchnią część maczamy w czekoladowej polewie i według fantazji zdobimy białą czekoladą, dekoracjami cukierniczymi, orzechami...

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się