Orzechowe pierniczki z rumową polewą
Słodkie pierniczki o delikatnym smaku rumu.
przepis,fotoprzepis,miód,rum,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bezlaktozowe
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 230 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mielone orzechy włoskie | 50 | gramów | |
miód | 1 | łyżka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 325 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
przyprawa do piernika | 1 | łyżeczka | |
rum | 3 | łyżki | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki | |
woda | 1 | łyżka |
Przepis
4.
mąka chlebowa pszenna T750 325 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki
...i mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną.
5.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w chłodne miejsce na 2 godziny do odpoczęcia.
6.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm.
7.
Wykrawamy różne kształty.
8.
Wykrojone kształty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
9.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.
10.
cukier puder 130 gramów • woda 1 łyżka • rum 3 łyżki
Do miski wsypujemy cukier, wlewamy gorącą wodę i rum.
11.
Mieszamy.
12.
Gorące pierniczki smarujemy polewą...
13.
...i odstawiamy do zaschnięcia.
Smacznego!