swiatwemnie.pl

Dwukolorowe twarogowe ciasto

     

Łatwe w wykonaniu twarogowe ciasto z bitą śmietaną, które zaciekawi was swoją prostotą.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Ciasto francuskie320gramów
Cukier puder120gramów
Cukier puder1łyżka
Jajka kurze2sztuki
Kakao proszek25gramów
Mleko tłuste 3,5%500mililitrów
Twaróg wiejski z grudkami500gramów
Śmietan-fix2opakowania
Śmietana do ubijania (30-33%)400mililitrów

1. 

ciasto francuskie 320 g

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na delikatnie posypanej mąką stolnicy. Wkładamy do blachy (22x32 cm) tak, aby były pokryte też brzegi. Po górnym brzegu blachy ciasto odkrawamy.

2. 

mleko tłuste 3,5% 250 ml  twaróg wiejski z grudkami 250 g  jajka kurze 1 sztuka  cukier puder 60 g

Składniki wkładamy do miski i dobrze mieszamy.

3. 

mleko tłuste 3,5% 250 ml  twaróg wiejski z grudkami 250 g  jajka kurze 1 sztuka  cukier puder 60 g  kakao proszek 25 g

W drugiej misce mieszamy składniki z tego punktu.

4. 

Na ciasto wlewamy biały twaróg a na niego, zygzakiem, wlewamy kakaowy twaróg.

5. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.

6. 

śmietana do ubijania (30-33%) 400 ml  śmietan-fix 2 opakowania  cukier puder 1 łyżka

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

7. 

Bitą śmietanę nanosimy na dobrze ostudzone ciasto...

8. 

...i rozsmarowujemy. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się