Dwukolorowe twarogowe ciasto
Łatwe w wykonaniu twarogowe ciasto z bitą śmietaną, które zaciekawi was swoją prostotą.
przepis,fotoprzepis,twaróg wiejski z grudkami,twaróg wiejski z grudkami,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 320 | gramów | |
cukier puder | 120 | gramów | |
cukier puder | 1 | łyżka | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kakao proszek | 25 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 500 | mililitrów | |
twaróg wiejski z grudkami | 500 | gramów | |
śmietan-fix | 2 | opakowania | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 400 | mililitrów |
Przepis
1.
ciasto francuskie 320 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na delikatnie posypanej mąką stolnicy. Wkładamy do blachy (22x32 cm) tak, aby były pokryte też brzegi. Po górnym brzegu blachy ciasto odkrawamy.
2.
mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów • twaróg wiejski z grudkami 250 gramów • jajka kurze 1 sztuka • cukier puder 60 gramów
Składniki wkładamy do miski i dobrze mieszamy.
3.
mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów • twaróg wiejski z grudkami 250 gramów • jajka kurze 1 sztuka • cukier puder 60 gramów • kakao proszek 25 gramów
W drugiej misce mieszamy składniki z tego punktu.
4.
Na ciasto wlewamy biały twaróg a na niego, zygzakiem, wlewamy kakaowy twaróg.
5.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.
6.
śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów • śmietan-fix 2 opakowania • cukier puder 1 łyżka
Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.
7.
Bitą śmietanę nanosimy na dobrze ostudzone ciasto...
8.
...i rozsmarowujemy. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Smacznego!