Czereśniowe ciasto

Kremowe ciasto ze świeżych czereśni.
przepis,fotoprzepis,czereśnie,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
cukier puder | 80 311 | gramów kcal | |
cukier puder | 2 78 | łyżki kcal | |
czekolada | 0 ?? | kcal | |
czereśnie | 300 195 | gramów kcal | |
jajka kurze | 5 440 | sztuk kcal | |
kakao proszek | 3 46 | łyżeczki kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 60 214 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
twaróg mielony | 250 298 | gramów kcal | |
śmietan-fix | 1 ?? | opakowanie kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie czereśni i ciasta na korpus
czereśnie 300 gramów • jajka kurze 5 sztuk • mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • cukier puder 80 gramów
Czereśnie myjemy, rozpoławiamy i usuwamy pestki. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy gęstą pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka mieszamy z cukrem. dodajemy przygotowaną mąkę i pianę z białek.


3.
Kakaowe ciasto dajemy na środek większej formy do pieczenia. Formę według potrzeby smarujemy masłem i posypujemy mąką. W wymienionym przepisie użyta jest forma silikonowa, której nie trzeba natłuszczać ani posypywać mąką.

4.
Dookoła ciemnego ciasta wlewamy oryginalne jasne ciasto. Na obydwa ciasta układamy przygotowane czereśnie.

5.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 15 minut. Upieczony korpus zostawiamy do ostudzenia.

6. Twarogowe-śmietanowe nadzienie
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • śmietan-fix 1 opakowanie • twaróg mielony 250 gramów • cukier puder 2 łyżki
Śmietanę do ubijania ubijamy razem ze śmietan-fix. Twaróg mieszamy z cukrem, dodajemy bitą śmietanę.

7.
kakao proszek 2 łyżeczki
Białe nadzienie nanosimy na środek upieczonego, ostudzonego korpusu w dostatecznej ilości (około 1/3). Potem do reszty nadzienia dodajemy kakao...

8.
...a takie to ciemne nadzienie nanosimy dookoła białego.


10.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a potem podajemy.

Smacznego!