Czereśniowe ciasto
![Czereśniowe ciasto](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000982/img_pl_4x3/czeresniowe-ciasto_00180.jpg)
Kremowe ciasto ze świeżych czereśni.
przepis,fotoprzepis,czereśnie,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
cukier puder | 80 | gramów | |
cukier puder | 2 | łyżki | |
czekolada | - | ||
czereśnie | 300 | gramów | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
kakao proszek | 3 | łyżeczki | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 60 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
twaróg mielony | 250 | gramów | |
śmietan-fix | 1 | opakowanie | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie czereśni i ciasta na korpus
czereśnie 300 gramów • jajka kurze 5 sztuk • mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • cukier puder 80 gramów
Czereśnie myjemy, rozpoławiamy i usuwamy pestki. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy gęstą pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka mieszamy z cukrem. dodajemy przygotowaną mąkę i pianę z białek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000982/small/IMG_5429w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000982/small/IMG_5432w.jpg)
3.
Kakaowe ciasto dajemy na środek większej formy do pieczenia. Formę według potrzeby smarujemy masłem i posypujemy mąką. W wymienionym przepisie użyta jest forma silikonowa, której nie trzeba natłuszczać ani posypywać mąką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000982/small/IMG_5433w.jpg)
4.
Dookoła ciemnego ciasta wlewamy oryginalne jasne ciasto. Na obydwa ciasta układamy przygotowane czereśnie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000982/small/IMG_5435w.jpg)
5.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 15 minut. Upieczony korpus zostawiamy do ostudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000982/small/IMG_5454w.jpg)
6. Twarogowe-śmietanowe nadzienie
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • śmietan-fix 1 opakowanie • twaróg mielony 250 gramów • cukier puder 2 łyżki
Śmietanę do ubijania ubijamy razem ze śmietan-fix. Twaróg mieszamy z cukrem, dodajemy bitą śmietanę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000982/small/IMG_5453w.jpg)
7.
kakao proszek 2 łyżeczki
Białe nadzienie nanosimy na środek upieczonego, ostudzonego korpusu w dostatecznej ilości (około 1/3). Potem do reszty nadzienia dodajemy kakao...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000982/small/IMG_5455w.jpg)
8.
...a takie to ciemne nadzienie nanosimy dookoła białego.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000982/small/IMG_5456w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000982/small/IMG_5460w.jpg)
10.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a potem podajemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000982/small/IMG_5469w.jpg)
Smacznego!