swiatwemnie.pl

Czereśniowe ciasto

     

Kremowe ciasto ze świeżych czereśni.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. Przygotowanie czereśni i ciasta na korpus

czereśnie 300 g  jajka kurze 5 sztuk  mąka luksusowa pszenna T550 60 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  cukier puder 80 g

Czereśnie myjemy, rozpoławiamy i usuwamy pestki. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy gęstą pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka mieszamy z cukrem. dodajemy przygotowaną mąkę i pianę z białek.

Przygotowanie czereśni i ciasta na korpus

2. Pieczenie korpusu

kakao proszek 1 łyżeczka

1/3 biszkoptowego ciasta mieszamy z kakaem.

Pieczenie korpusu

3. 

Kakaowe ciasto dajemy na środek większej formy do pieczenia. Formę według potrzeby smarujemy masłem i posypujemy mąką. W wymienionym przepisie użyta jest forma silikonowa, której nie trzeba natłuszczać ani posypywać mąką.

4. 

Dookoła ciemnego ciasta wlewamy oryginalne jasne ciasto. Na obydwa ciasta układamy przygotowane czereśnie.

5. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 15 minut. Upieczony korpus zostawiamy do ostudzenia.

6. Twarogowe-śmietanowe nadzienie

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  śmietan-fix 1 opakowanie  twaróg mielony 250 g  cukier puder 2 łyżki

Śmietanę do ubijania ubijamy razem ze śmietan-fix. Twaróg mieszamy z cukrem, dodajemy bitą śmietanę.

Twarogowe-śmietanowe nadzienie

7. 

kakao proszek 2 łyżeczki

Białe nadzienie nanosimy na środek upieczonego, ostudzonego korpusu w dostatecznej ilości (około 1/3). Potem do reszty nadzienia dodajemy kakao...

8. 

...a takie to ciemne nadzienie nanosimy dookoła białego.

9. 

czekolada

Gotowe ciasto posypujemy startą czekoladą.

10. 

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a potem podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się