PRZEPISY

Czereśniowe ciasto

Czereśniowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Kremowe ciasto ze świeżych czereśni.

przepis,fotoprzepis,czereśnie,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe,Sezonowe przepisy

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier puder

80

311

gramów

kcal

cukier puder

2

78

łyżki

kcal

czekolada

0

??

kcal

czereśnie

300

195

gramów

kcal

jajka kurze

5

440

sztuk

kcal

kakao proszek

3

46

łyżeczki

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

60

214

gramów

kcal

proszek do pieczenia

1

4

łyżeczka

kcal

twaróg mielony

250

298

gramów

kcal

śmietan-fix

1

??

opakowanie

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

250

778

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie czereśni i ciasta na korpus

czereśnie 300 gramów  jajka kurze 5 sztuk  mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  cukier puder 80 gramów

Czereśnie myjemy, rozpoławiamy i usuwamy pestki. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy gęstą pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka mieszamy z cukrem. dodajemy przygotowaną mąkę i pianę z białek.

Czereśnie myjemy, rozpoławiamy i usuwamy pestki....

2. Pieczenie korpusu

kakao proszek 1 łyżeczka

1/3 biszkoptowego ciasta mieszamy z kakaem.

1/3 biszkoptowego ciasta mieszamy z kakaem....

3. 

Kakaowe ciasto dajemy na środek większej formy do pieczenia. Formę według potrzeby smarujemy masłem i posypujemy mąką. W wymienionym przepisie użyta jest forma silikonowa, której nie trzeba natłuszczać ani posypywać mąką.

Kakaowe ciasto dajemy na środek większej formy...

4. 

Dookoła ciemnego ciasta wlewamy oryginalne jasne ciasto. Na obydwa ciasta układamy przygotowane czereśnie.

Dookoła ciemnego ciasta wlewamy oryginalne jasne...

5. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 15 minut. Upieczony korpus zostawiamy do ostudzenia.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez...

6. Twarogowe-śmietanowe nadzienie

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  śmietan-fix 1 opakowanie  twaróg mielony 250 gramów  cukier puder 2 łyżki

Śmietanę do ubijania ubijamy razem ze śmietan-fix. Twaróg mieszamy z cukrem, dodajemy bitą śmietanę.

Śmietanę do ubijania ubijamy razem ze...

7. 

kakao proszek 2 łyżeczki

Białe nadzienie nanosimy na środek upieczonego, ostudzonego korpusu w dostatecznej ilości (około 1/3). Potem do reszty nadzienia dodajemy kakao...

Białe nadzienie nanosimy na środek upieczonego,...

8. 

...a takie to ciemne nadzienie nanosimy dookoła białego.

...a takie to ciemne nadzienie nanosimy dookoła...

9. 

czekolada

Gotowe ciasto posypujemy startą czekoladą.

Gotowe ciasto posypujemy startą czekoladą....

10. 

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a potem podajemy.

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się