Dorsz po włosku

Dorsz zawiera mało rtęci jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i białek.
przepis,fotoprzepis,dorsz,ser Pecorino,bazylia,Ryby
Ryby
Składniki
Składniki
bazylia | 1 4 | łyżka kcal | |
bułka tarta | 70 262 | gramów kcal | |
dorsz | 300 225 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 48 | mililitrów kcal | |
oliwa | 0 ?? | kcal | |
ser Pecorino | 50 194 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal |
Przepis
1.
dorsz 300 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Do głębokiego naczynia nalewamy mleko i zanurzamy w nim rybę.

2.
bułka tarta 70 gramów • ser Pecorino 50 gramów • bazylia 1 łyżka • sól 1 łyżeczka
Na płytkim talerzu mieszamy bułkę tartą z na drobno startym serem, suszoną bazylią i solą. W tej mieszance dokładnie panierujemy w mleku namoczone ryby. Mieszankę lekko dociskamy, aby nie odpadała.

3.
Mniejszą blachę skrapiamy olejem, kładziemy na niej rybę i pieczemy około 15 minut na chrupiąco.
Smacznego!