Dorsz po włosku
Dorsz zawiera mało rtęci jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i białek.
przepis,fotoprzepis,dorsz,ser Pecorino,bazylia,Ryby
Ryby
Składniki
Składniki
bazylia | 1 | łyżka | |
bułka tarta | 70 | gramów | |
dorsz | 300 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
oliwa | - | ||
ser Pecorino | 50 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka |
Przepis
1.
dorsz 300 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Do głębokiego naczynia nalewamy mleko i zanurzamy w nim rybę.
2.
bułka tarta 70 gramów • ser Pecorino 50 gramów • bazylia 1 łyżka • sól 1 łyżeczka
Na płytkim talerzu mieszamy bułkę tartą z na drobno startym serem, suszoną bazylią i solą. W tej mieszance dokładnie panierujemy w mleku namoczone ryby. Mieszankę lekko dociskamy, aby nie odpadała.
3.
Mniejszą blachę skrapiamy olejem, kładziemy na niej rybę i pieczemy około 15 minut na chrupiąco.
Smacznego!