swiatwemnie.pl

Smażone nuggetsy rybne z suma

     

Rybne nuggetsy z suma afrykańskiego. Mięso z tej ryby jest bardzo smaczne, o gęstej fakturze a przede wszystkim prawie nie zawiera ości. I właśnie dlatego, jeżeli nie lubicie wielu ości w karpiu wigilijnym, spróbujcie go zastąpić tą rybą.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

sum afrykański - filety 1 kg

Świeże filety rybne myjemy i suszymy papierowym kuchennym ręczniczkiem.

2. 

Z filetów ściągamy skórę. Nie idzie to lekko, ale przy odrobinie cierpliwości na pewno się uda. Polecamy palcami podebrać skórę w grubszej części filetu i powoli ją oddzielać odciągając z mięsa. Warto spróbować skórę złapać do papierowego ręczniczka kuchennego, co zapobiegnie ślizganiu.

3. 

sól

Mięso ryby kroimy na kawałki i solimy.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750  jajka kurze 3 sztuki

Nuggetsy obtaczamy w mące, roztrzepanych jajkach (według potrzeby możemy roztrzepać więcej jajek)...

5. 

...oraz w bułce tartej.

6. 

Wkładamy do koszyka frytkownicy.

7. 

olej do frytek

Zanurzamy do oleju i przy temperaturze 170° przez 4-5 minut smażymy we frytkownicy. Ryby można także smażyć w oleju na patelni, z tym, że obracamy je w połowie czasu smażenia.

8. 

Koszyk z rybami wyciągamy z oleju i odstawiamy do odcieczenia.

9. 

Podajemy z sałatką ziemniaczaną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się