Dorsz w cieście z białek
Smażona ryba w smacznym puszystym cieście.
przepis,fotoprzepis,dorsz,Ryby
Ryby
Kategorie
Ryby
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
dorsz | 600 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 80 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
olej rzepakowy | - | ||
papryka czerwona mielona ostra | ½ | łyżeczki | |
sos Worcestershire | 15 | mililitrów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
sól | - | ||
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 80 mililitrów • żółtko jajka 2 sztuki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • papryka czerwona mielona ostra ½ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto.
6.
Z obydwóch stron smażymy...
7.
...i zostawiamy na papierowym ręczniczku by wsiąkł zbyteczny tłuszcz.
8.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną.
Smacznego!