swiatwemnie.pl

Dorsz w cieście z białek

    

Smażona ryba w smacznym puszystym cieście.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów  mleko półtłuste 1,5% 80 mililitrów  żółtko jajka 2 sztuki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  papryka czerwona mielona ostra ½ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto.

2. 

sos Worcestershire 15 mililitrów

Dodajemy sos...

3. 

białko jajka 2 sztuki

...i gęstą pianę ubitą z białek.

4. 

dorsz 600 gramów  sól

Porcje rozmrożonego albo świeżego dorsza solimy. Moczymy w cieście...

5. 

olej rzepakowy

...i kładziemy na gorącym oleju.

6. 

Z obydwóch stron smażymy...

7. 

...i zostawiamy na papierowym ręczniczku by wsiąkł zbyteczny tłuszcz.

8. 

Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się