PRZEPISY

Dorsz z sosem curry

Dorsz z sosem curry

Proste i szybkie przygotowanie lekkiego obiadu również dla początkujących kucharzy. Jako dodatek wybrałem pieczoną dynię hokkaido, ale tak samo odpowiednie mogłyby być gotowane ziemniaki, albo ziemniaczane puree.

przepis,fotoprzepis,dorsz,przyprawa curry,śmietana (10-12% tłuszczu),Ryby

Ryby

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

Kategorie

Ryby  

 

Składniki

Składniki

bazylia-
cebula60gramów
dorsz300gramów
mąka luksusowa pszenna T5501łyżka
oliwa2łyżki
pieprz biały mielony-
przyprawa curry1łyżeczka
sól-
śmietana (10-12% tłuszczu)150mililitrów

 

Przepis

1. Dorsz w sosie własnym

dorsz 300 gramów  bazylia  pieprz biały mielony  sól

Rozmrożony filet dorsza porcjujemy na ćwiartki i krótki smażymy na rozgrzanym oleju, tylko nie zbyt długo, by dorsz się nie rozpadł. Doprawiamy bazylią, białym pieprzem i solą.

2. Sos curry

oliwa 2 łyżki  cebula 60 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżka

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy na drobno pokrojoną cebulę i szklimy na złoty kolor. Posypujemy mąką a wytworzone grudki krótko smażymy.

3. 

przyprawa curry 1 łyżeczka  śmietana (10-12% tłuszczu) 150 mililitrów

Dodajemy curry, śmietanę i mieszamy. Według potrzeby zagęszczamy śmietaną, albo mlekiem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie