Delikatny parzony knedel

przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mleko półtłuste 1,5%,mąka luksusowa pszenna T550,Kluski na parze
Kluski na parze
Kategorie
Kluski na parze ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ 11 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | ½ 44 | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 72 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 260 926 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 0.05 0 | litra kcal | |
świeże drożdże | 20 21 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie rozczynu
świeże drożdże 20 gramów • mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • cukier kryształ ½ łyżeczki
Do letniego mleka z odrobiną cukru rozkruszamy drożdże i odstawiamy do napęcznienia.

2. Przygotowanie ciasta
mąka luksusowa pszenna T550 260 gramów • jajka kurze ½ sztuki • sól ½ łyżeczki • woda 0.05 litra
Do miski dajemy mąkę, sól, jajko, letnią wodę i dolewamy rozczyn. Ręką wyrabiamy ciasto, dopóki nie przestanie się lepić. Jeśli jest ciasto zbyt gęste dolewamy troszkę wody. Posypujemy odrobiną mąki i odkładamy przykryte na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3.
Po wyrośnięciu ciasto wyciągamy na posypanej mąką stolnicę, formujemy na kształt knedla.

4. Parzenie knedla
Parzymy 20 minut.

5.
Po parzeniu knedla delikatnie smarujemy go olejem, żeby pozostał na wierzchu miękki.

Smacznego!