swiatwemnie.pl

Delikatny parzony knedel

     

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. Przygotowanie rozczynu

świeże drożdże 20 g  mleko półtłuste 1,5% 0.15 litra  cukier kryształ ½ łyżeczki

Do letniego mleka z odrobiną cukru rozkruszamy drożdże i odstawiamy do napęcznienia.

Przygotowanie rozczynu

2. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 260 g  jajka kurze ½ sztuki  sól ½ łyżeczki  woda 0.05 litra

Do miski dajemy mąkę, sól, jajko, letnią wodę i dolewamy rozczyn. Ręką wyrabiamy ciasto, dopóki nie przestanie się lepić. Jeśli jest ciasto zbyt gęste dolewamy troszkę wody. Posypujemy odrobiną mąki i odkładamy przykryte na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta

3. 

Po wyrośnięciu ciasto wyciągamy na posypanej mąką stolnicę, formujemy na kształt knedla.

4. Parzenie knedla

Parzymy 20 minut.

Parzenie knedla

5. 

olej słonecznikowy

Po parzeniu knedla delikatnie smarujemy go olejem, żeby pozostał na wierzchu miękki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się