swiatwemnie.pl

Delikatny parzony knedel

    

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

cukier kryształ½łyżeczki
jajka kurze½sztuki
mleko półtłuste 1,5%150mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550260gramów
olej słonecznikowy-
sól½łyżeczki
woda0.05litra
świeże drożdże20gramów

1. Przygotowanie rozczynu

świeże drożdże 20 gramów  mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów  cukier kryształ ½ łyżeczki

Do letniego mleka z odrobiną cukru rozkruszamy drożdże i odstawiamy do napęcznienia.

Przygotowanie rozczynu

2. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 260 gramów  jajka kurze ½ sztuki  sól ½ łyżeczki  woda 0.05 litra

Do miski dajemy mąkę, sól, jajko, letnią wodę i dolewamy rozczyn. Ręką wyrabiamy ciasto, dopóki nie przestanie się lepić. Jeśli jest ciasto zbyt gęste dolewamy troszkę wody. Posypujemy odrobiną mąki i odkładamy przykryte na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta

3. 

Po wyrośnięciu ciasto wyciągamy na posypanej mąką stolnicę, formujemy na kształt knedla.

4. Parzenie knedla

Parzymy 20 minut.

Parzenie knedla

5. 

olej słonecznikowy

Po parzeniu knedla delikatnie smarujemy go olejem, żeby pozostał na wierzchu miękki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się