PRZEPISY

Delikatny parzony knedel

Delikatny parzony knedel

bi-star-fillbi-starbi-starbi-starbi-star

przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mleko półtłuste 1,5%,mąka luksusowa pszenna T550,Kluski na parze

Kluski na parze

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Składniki

Składniki

cukier kryształ

½

11

łyżeczki

kcal

jajka kurze

½

44

sztuki

kcal

mleko półtłuste 1,5%

150

72

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

260

926

gramów

kcal

olej słonecznikowy

0

??

kcal

sól

½

0

łyżeczki

kcal

woda

0.05

0

litra

kcal

świeże drożdże

20

21

gramów

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie rozczynu

świeże drożdże 20 gramów  mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów  cukier kryształ ½ łyżeczki

Do letniego mleka z odrobiną cukru rozkruszamy drożdże i odstawiamy do napęcznienia.

Do letniego mleka z odrobiną cukru rozkruszamy...

2. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 260 gramów  jajka kurze ½ sztuki  sól ½ łyżeczki  woda 0.05 litra

Do miski dajemy mąkę, sól, jajko, letnią wodę i dolewamy rozczyn. Ręką wyrabiamy ciasto, dopóki nie przestanie się lepić. Jeśli jest ciasto zbyt gęste dolewamy troszkę wody. Posypujemy odrobiną mąki i odkładamy przykryte na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski dajemy mąkę, sól, jajko, letnią wodę...

3. 

Po wyrośnięciu ciasto wyciągamy na posypanej mąką stolnicę, formujemy na kształt knedla.

Po wyrośnięciu ciasto wyciągamy na posypanej...

4. Parzenie knedla

Parzymy 20 minut.

Parzymy 20 minut....

5. 

olej słonecznikowy

Po parzeniu knedla delikatnie smarujemy go olejem, żeby pozostał na wierzchu miękki.

Po parzeniu knedla delikatnie smarujemy go olejem,...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się