swiatwemnie.pl

Twarogowe wielkanocne ciasto

    

Łagodne, smaczne ciasto dobre na każdy dzień w roku, nie tylko na święta.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

masło 80 gramów  twaróg mielony 250 gramów

Miękkie masło mieszamy z twarogiem.

2. 

jajka kurze 2 sztuki

Dodajemy 2/3 roztrzepanych jajek. 1/3 odkładamy do późniejszego smarowania. Jajka mieszamy z twarogiem na gładko.

3. 

cukier puder 80 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  proszek do pieczenia 1 opakowanie

Dodajemy cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy gęste ciasto.

4. 

rodzynki 50 gramów  owoce kandyzowane mix 50 gramów  rum 2 łyżki

Dodajemy umyte, namoczone wcześniej w wodzie i odcedzone rodzynki i drobno posiekane owoce kandyzowane. Dobrze mieszamy i formujemy bochenek. Rodzynki możemy według smaku również namoczyć w rumie.

5. 

Bochenek kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy go na 15 - 20 minut, aby wyrósł.

6. 

migdały płatki 2 łyżki

Następnie bochenek smarujemy odłożonymi jajkami, posypujemy migdałami a na samym środku nacinamy go i robimy krzyż.

7. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 50 - 60 minut. Po około 40 minutach pieczenia przykrywamy go folią aluminiową, aby nie ściemniał zbyt szybko.

8. 

cukier waniliowy

Upieczone ciasto można przez środek delikatnie posypać cukrem, potem odstawiamy je by dobrze wystygło.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się