PRZEPISY

Plecionki

Plecionki

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Puszyste pieczywo którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,mąka chlebowa pszenna T750,Pieczywo

Pieczywo

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Kategorie

Pieczywo  

Składniki

Składniki

cukier kryształ

1

21

łyżeczka

kcal

mak mielony

0

??

kcal

masło

20

147

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

300

144

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

500

1735

gramów

kcal

nasionka (lnu, słonecznika, sezamu itp.)

0

??

kcal

sól

1

0

łyżeczka

kcal

świeże drożdże

20

21

gramów

kcal

żółtko jajka

1

57

sztuka

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie rozczynu

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  świeże drożdże 20 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka

W mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia.

W mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier....

2. Ciasto

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  masło 20 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  sól 1 łyżeczka

W misce mieszamy mąkę z rozczynem, dodajemy żółtko, masło i sól. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy czystą kuchenną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W misce mieszamy mąkę z rozczynem, dodajemy...

3. 

Na posypanej mąką stolnicy rozdzielamy ciasto na około 20 cm długie i 1,5 cm grube wałki. Dwa wałki przekładamy przez siebie, formujemy plecionki.

Na posypanej mąką stolnicy rozdzielamy ciasto na...

4. 

mak mielony  nasionka (lnu, słonecznika, sezamu itp.)

Plecionki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy dowolnie makiem, nasionkami sezamu, kminkiem, solą.

Plecionki układamy na blachę wyłożoną...

5. Pieczenie

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut.

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się