swiatwemnie.pl

Plecionki

    

Puszyste pieczywo którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. Przygotowanie rozczynu

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  świeże drożdże 20 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka

W mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia.

Przygotowanie rozczynu

2. Ciasto

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  masło 20 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  sól 1 łyżeczka

W misce mieszamy mąkę z rozczynem, dodajemy żółtko, masło i sól. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy czystą kuchenną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto

3. 

Na posypanej mąką stolnicy rozdzielamy ciasto na około 20 cm długie i 1,5 cm grube wałki. Dwa wałki przekładamy przez siebie, formujemy plecionki.

4. 

mak mielony  nasionka (lnu, słonecznika, sezamu itp.)

Plecionki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy dowolnie makiem, nasionkami sezamu, kminkiem, solą.

5. Pieczenie

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się