Pyzy ziemniaczane
![Pyzy ziemniaczane](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000485/img_pl_4x3/pyzy-ziemniaczane_00180.jpg)
Klasyczne domowe pyzy z cebulką jako dodatek do głównego dania.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,mąka luksusowa pszenna T550,kasza manna,Kluski na parze,Sezonowe przepisy,Bezlaktozowe
Kluski na parze
Składniki
Składniki
cebula | 2 | sztuki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kasza manna | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
ziemniaki | 800 | gramów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000485/small/zemiakove-knedliky-zemiaky.jpg)
2.
Na drugi dzień obieramy je i trzemy na tarce na stolnicę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000485/small/zemiakove-knedliky-nastuhane-zemiaky.jpg)
3.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • kasza manna 100 gramów • jajka kurze 2 sztuki
Ziemniaki posypujemy mąką, kaszą, dodajemy sól, jajka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000485/small/zemiakove-knedliky-muka.jpg)
4.
Rękami porządnie wyrabiamy ciasto, aż się wszystko połączy i nie będzie zlepiało. Formujemy rolkę, którą kroimy na cztery części.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000485/small/zemiakove-knedliky-vyvalkane.jpg)
5.
sól 1 łyżeczka
Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut. Podczas gotowania delikatnie mieszamy, żeby się pyzy nie przylepiały do dna ale wypłynęły na wierzch.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000485/small/zemiakove-knedliky-varenie.jpg)
6.
Po ugotowaniu pyzy przepłukujemy zimną wodą, żeby się nie sklejały. Odstawiamy do wystudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000485/small/zemiakove-knedliky-uvarene.jpg)
7.
cebula 2 sztuki • olej słonecznikowy 3 łyżki
Cebulę kroimy na drobno. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podczas smażenia delikatnie ją solimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000485/small/zemiakove-knedliky-cibula.jpg)
8.
Pyzy kroimy na plastry a przy serwowaniu na każdy plaster dajemy troszkę usmażonej cebulki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000485/small/2012-09-23-42799.jpg)
Smacznego!