swiatwemnie.pl

Masełko drożdżowe

     

Łagodnie miksowane drożdżowe masełko.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

Cebula250gramów
Jajka kurze4sztuki
Masło100gramów
Sól½łyżeczki
Świeże drożdże80gramów

1. 

cebula 250 g  masło 20 g  świeże drożdże 80 g

Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy drożdże i czekamy aż się rozpuszczą.

2. 

jajka kurze 4 sztuki  sól ½ łyżeczki

Do jajek dodajemy sól (dla dzieci nie solimy) i dodajemy je do drożdży z cebulą.

3. 

Mieszamy dopóki jajka się nie zetną. Wytworzoną masę odstawiamy do wystudzenia do pokojowej temperatury.

4. 

masło 80 g

Do masy dodajemy masło i całość blenderem miksujemy na gładką masę.

5. 

Gotowe masełko przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się