swiatwemnie.pl

Mleczna zupa z cykorii

     

Smaczna i zdrowa zupa z cykorii sałatowej.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

 

Cykoria sałatowa500gramów
Jajka kurze1sztuka
Kasza manna30gramów
Kminek½łyżeczki
Mielona gałka muszkatołowa1szczypta
Mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t75020gramów
Szczypiorek2łyżki
Sól½łyżeczki
Sól
Woda750mililitrów

1. 

Cykoria sałatowa 500 g

Cykorię myjemy i ze środka usuwamy gorzki głąb.Jeśli zupę nie gotujemy również dla dzieci możemy zostawić z cykorii jedną połówkę głąba - zupa będzie miała wyrazisty gorzki smak a dzieciom by nie smakowała. Trzeba zdecydować czy i ile głąba zostawimy przy gotowaniu również dla dorosłych, dlatego że może komuś gorzkawy smak zupy przeszkadzać.

2. 

woda 750 ml  kminek ½ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Cykorię po usunięciu głąba kroimy, wkładamy do wody, dodajemy kminek i sól (dla dzieci nie solimy). Gotujemy od zagotowania 15 minut.

3. 

Ugotowaną cykorię w wodzie w której się gotowała miksujemy blenderem na gładko.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 250 ml  mąka chlebowa pszenna T750 20 g

Z mleka i mąki przygotowujemy zawiesinę, którą wlewamy do gorącej zupy i gotujemy do delikatnego kremowego zgęstnienia.

5. 

jajka kurze 1 sztuka  kasza manna 30 g

Jajko ubijamy z kaszą, na chwilę odstawiamy a potem rzadkie ciasto przez widelec wlewamy powoli do zupy, zagotowujemy. Z ciasta wytworzą się drobne kluseczki.

6. 

szczypiorek 2 łyżki

Do ugotowanej zupy dodajemy nasiekany szczypiorek...

7. 

sól  mielona gałka muszkatołowa 1 szczypta

...i roztapiamy w zupie kawałek masła. Według smaku dosalamy i dodajemy gałkę muszkatołową (dla dzieci gałki nie dodajemy ani nie solimy).

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się