swiatwemnie.pl

Pierogi z bryndzą

Ulubione, tradycyjne, słowackie pierogi ze śmietaną i boczkiem. Podaje się je według smaku z posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub smażoną cebulką.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
boczek400gramów
bryndza250gramów
masło50gramów
mąka chlebowa pszenna T750
mąka luksusowa pszenna T550700gramów
olej słonecznikowy2łyżki
smalec2łyżeczki
sól2łyżeczki
woda300mililitrów
woda
woda3.5litra
ziemniaki400gramów

1. 

ziemniaki 400 g

Ziemniaki gotujemy w mundurkach (najlepiej dzień wcześniej). Ostudzone obieramy i trzemy na drobno. Z podanej ilości po obraniu zostanie 300 g ziemniaków. Dzielimy je na pół.

2. Ciasto na pierogi

mąka luksusowa pszenna T550 700 g  woda 300 ml

Jedną połowę przygotowanych ziemniaków (150g) wkładamy do głębokiego naczynia, dodajemy mąkę i wodę. Wyrabiamy gęste i zwarte ciasto.

Ciasto na pierogi

3. 

Ciasto przekładamy na stolnicę, jeszcze raz porządnie je ugniatamy i dzielimy na trzy bochenki. Każdy bochenek ugniatamy jeszcze z osobna. Bochenki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

4. Bryndzowe nadzienie do pierogów

masło 50 g  bryndza 250 g

Drugą połowę przygotowanych ziemniaków (150g) mieszamy z masłem i bryndzą.

Bryndzowe nadzienie do pierogów

5. Skwarki z boczku

boczek 400 g

Boczek kroimy drobno w kostkę i mieszając smażymy z niego skwarki.

Skwarki z boczku

6. 

mąka chlebowa pszenna T750

Na posypanej mąką desce rozwałkowujemy na cienko bochenek ciasta (2mm). Ciasto jest zwarte, ale jednocześnie sprężyste i elastyczne, i dobrze się z nim pracuje. Za pomocą formy na pierogi wykrawamy kółeczka. Kółeczka możemy wykrawać również przy pomocy większego garnuszka.

7. 

Do środka każdego kółeczka wkładamy trochę nadzienia - odpowiednio do wielkości kółeczka. Kółeczko wkładamy do formy na pierogi i wytwarzamy przy jej pomocy pieróg. Pieróg można również zrobić z kółeczka zrobionego garnuszkiem. Jego okraje wówczas dociskamy widelcem.

8. Gotowanie pierogów

woda 3.5 litra  sól 2 łyżeczki  olej słonecznikowy 2 łyżki

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i olejem. Do wrzątku wrzucamy pierwsze przygotowane pierogi (z jednego bochenka wychodzi około 18 pierogów). Po wrzuceniu ostatniego, nastawiamy minutnik i gotujemy pierogi we wrzątku przez 6 minut.

Gotowanie pierogów

9. 

woda

Ugotowane pierogi wykładamy na cedzak i szybko je opłukujemy letnią wodą.

10. 

smalec 2 łyżeczki

Gdy ścieknie z nich woda, wkładamy je do miski i dodajemy smalec, który rozpuści się pod wpływem ich ciepła. Z resztą ciasta postępujemy tak samo, a kolejne pierogi dokładamy do tych już ugotowanych. Delikatnie potrząsając przykrytym naczyniem z pierogami okraszamy je tłuszczem. Do czasu podawania - według tradycji - przechowuje się je w zamkniętym naczyniu pod pierzyną, dzięki czemu pozostaną ciepłe.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się