Zapiekane twarogowe naleśniki
Przepis na przygotowanie ulubionych naleśników zapiekanych ze śmietaną, które kochamy już od dzieciństwa.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,jajka kurze,mleko półtłuste 1,5%,mleko półtłuste 1,5%,twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu,słodka śmietana do gotowania,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 20 | gramów | |
cukier kryształ | 5 | łyżek | |
cukier waniliowy | 24 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 600 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
słodka śmietana do gotowania | 200 | mililitrów | |
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu | 250 | gramów | |
woda sodowa | 100 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie naleśników
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • sól 1 szczypta • jajka kurze 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • woda sodowa 100 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżka
W misce mieszamy wszystkie składniki na rzadsze ciasto i odstawiamy je na około 15 minut.

2.
Naleśniki smażymy na patelni, którą przed każdym naleśnikiem smarujemy olejem albo masłem.

3. Przygotowanie twarogowego nadzienia
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 gramów • cukier kryształ 2 łyżki • cukier waniliowy 24 gramów
Twaróg mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym.

4.
budyń waniliowy w proszku 20 gramów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów
Gotujemy budyń i często mieszając wystudzamy. Wystudzony budyń mieszamy z twarogiem.

5.
Na każdy naleśnik rozsmarowujemy część nadzienia i zawijamy.

6.
Naleśniki rozkładamy na mniejszej brytfannie ciasno obok siebie.

7. Przygotowanie zalewy
słodka śmietana do gotowania 200 mililitrów • jajka kurze 1 sztuka • cukier kryształ 2 łyżki
Śmietanę mieszamy z roztrzepanym jajkiem, cukrem, możemy dodać startą skórkę z cytryny.

8.
Zalewę równomiernie wylewamy na naleśniki.

9.
Naleśniki zapiekamy w temperaturze 200°C około 15 minut.

10.
Podajemy z ulubionymi owocami.
Smacznego!