swiatwemnie.pl

Zapiekane twarogowe naleśniki

Przepis na przygotowanie ulubionych naleśników zapiekanych ze śmietaną, które kochamy już od dzieciństwa.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie naleśników

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  sól 1 szczypta  jajka kurze 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 400 ml  woda sodowa 100 ml  cukier kryształ 1 łyżka

W misce mieszamy wszystkie składniki na rzadsze ciasto i odstawiamy je na około 15 minut.

Przygotowanie naleśników

2. 

Naleśniki smażymy na patelni, którą przed każdym naleśnikiem smarujemy olejem albo masłem.

3. Przygotowanie twarogowego nadzienia

twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 g  cukier kryształ 2 łyżki  cukier waniliowy 24 g

Twaróg mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym.

Przygotowanie twarogowego nadzienia

4. 

budyń waniliowy w proszku 20 g  mleko półtłuste 1,5% 200 ml

Gotujemy budyń i często mieszając wystudzamy. Wystudzony budyń mieszamy z twarogiem.

5. 

Na każdy naleśnik rozsmarowujemy część nadzienia i zawijamy.

6. 

Naleśniki rozkładamy na mniejszej brytfannie ciasno obok siebie.

7. Przygotowanie zalewy

słodka śmietana do gotowania 200 ml  jajka kurze 1 sztuka  cukier kryształ 2 łyżki

Śmietanę mieszamy z roztrzepanym jajkiem, cukrem, możemy dodać startą skórkę z cytryny.

Przygotowanie zalewy

8. 

Zalewę równomiernie wylewamy na naleśniki.

9. 

Naleśniki zapiekamy w temperaturze 200°C około 15 minut.

10. 

Podajemy z ulubionymi owocami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się