swiatwemnie.pl

Gryczane risotto z fenkułem

     

Bardzo smaczne wegetariańskie risotto, które zasmakuje nie tylko im.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

średnia

 

 

Fenkuł - włoski koper300gramów
Gryka zwyczajna150gramów
Jabłka200gramów
Masło50gramów
Por200gramów
Przyprawa chili¼łyżeczki
Przyprawa mielona kolendra¼łyżeczki
Przyprawa rzymski kmin mielony - jeera¼łyżeczki
Sól himalajska różowa1łyżeczka
Woda350mililitrów

1. 

gryka zwyczajna 150 g  woda 250 ml

Grykę przemywamy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i 3 minuty gotujemy. Odstawiamy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.

2. 

por 200 g

Por oczyszczamy, myjemy i kroimy.

3. 

masło 50 g

Na patelni roztapiamy masło i chwilkę na nim smażymy pora.

4. 

fenkuł - włoski koper 300 g

Fenkuł myjemy i kroimy na małe kawałki.

5. 

jabłka 200 g

Z jabłek usuwamy rdzeń a jabłka kroimy na małe kostki.

6. 

przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki

Do pora dodajemy przyprawy, mieszamy.

7. 

woda 100 ml  sól himalajska różowa 1 łyżeczka

Dodajemy fenkuł, jabłka, sól i podlewamy wodą. Mieszamy i przykryte 8 minut dusimy.

8. 

Dodajemy ugotowaną grykę...

9. 

...i mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się