swiatwemnie.pl

Gryczane risotto z fenkułem

    

Bardzo smaczne wegetariańskie risotto, które zasmakuje nie tylko im.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

średnia

 

 

fenkuł - włoski koper300gramów
gryka zwyczajna150gramów
jabłka200gramów
masło50gramów
por200gramów
przyprawa chili¼łyżeczki
przyprawa mielona kolendra¼łyżeczki
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera¼łyżeczki
sól himalajska różowa1łyżeczka
woda350mililitrów

1. 

gryka zwyczajna 150 gramów  woda 250 mililitrów

Grykę przemywamy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i 3 minuty gotujemy. Odstawiamy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.

2. 

por 200 gramów

Por oczyszczamy, myjemy i kroimy.

3. 

masło 50 gramów

Na patelni roztapiamy masło i chwilkę na nim smażymy pora.

4. 

fenkuł - włoski koper 300 gramów

Fenkuł myjemy i kroimy na małe kawałki.

5. 

jabłka 200 gramów

Z jabłek usuwamy rdzeń a jabłka kroimy na małe kostki.

6. 

przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki

Do pora dodajemy przyprawy, mieszamy.

7. 

woda 100 mililitrów  sól himalajska różowa 1 łyżeczka

Dodajemy fenkuł, jabłka, sól i podlewamy wodą. Mieszamy i przykryte 8 minut dusimy.

8. 

Dodajemy ugotowaną grykę...

9. 

...i mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się