swiatwemnie.pl

Bakłażanowe placki

     

Syte, proste placki z bakłażana.

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

 

bakłażan300gramów
bułka tarta0
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek1ząbek
jajka kurze3sztuki
mąka chlebowa pszenna T75080gramów
sól½łyżeczki

1. 

bakłażan 300 gramów

Bakłażana myjemy i obieramy.

2. 

sól ½ łyżeczki  czosnek 1 ząbek

Trzemy i solimy. Odstawiamy na 20 minut. Dodajemy obrany i starty czosnek.

3. 

jajka kurze 3 sztuki  mąka chlebowa pszenna T750 80 gramów  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  bułka tarta

Do bakłażana dodajemy jajka, mąkę i mleko. Pieprzymy i według potrzeby dosalamy. Wszystko razem porządnie mieszamy. Na koniec dodajemy bułkę tartą, najpierw 2-3 łyżki stołowe i na chwilę odstawiamy. Według tego jak nam zagęści ciasto dodajemy jeszcze jedną łyżkę według potrzeby.

4. 

Z ciasta wytwarzamy placki i smażymy je z obydwóch stron...

5. 

...na oleju.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się