PRZEPISY

Smażone cielęce kotlety

Smażone cielęce kotlety

Wiedeńskie kotlety zaliczamy do najsmaczniejszych kotletów sztuki kulinarnej.Klasyczny wiedeński kotlet ma wagę 250g,jest wyklepany na cienko,panierowany w potrójnej panierce i smażony na maśle.Oferujemy nasze kotleciki które smakują tak samo doskonale :)

przepis,fotoprzepis,łopatka cielęca,Cielęcina

Cielęcina

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Cielęcina  

 

Składniki

Składniki

bułka tarta-
cytryna-
jajka kurze2sztuki
masło-
mąka chlebowa pszenna T7502.5łyżeczki
nać pietruszki-
olej rzepakowy-
sól¼łyżeczki
sól0
woda-
ziemniaki800gramów
łopatka cielęca600gramów

 

Przepis

1. 

łopatka cielęca 600 gramów  sól

4 płaty cielęcego mięsa rozklepujemy jak najcieniej (około 5 mm). Brzegi mięsa lekko nacinamy, aby się nam podczas przygotowania nie skręcały. Kotlety solimy ...

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 2.5 łyżeczki  jajka kurze 2 sztuki  sól ¼ łyżeczki

... i panierujemy w klasycznej panierce. Najpierw w mące, potem w jajku roztrzepanym s odrobiną soli ...

3. 

bułka tarta

... i na koniec w bułce tartej. Lekko dociskamy je do bułki tartej.

4. 

olej rzepakowy  masło

Do patelni wlewamy olej, dodajemy kawałek masła i podgrzewamy. Z przygotowanego oleju około dwie łyżki odkładamy na bok na polanie ziemniaków.

5. 

Na gorący olej kładziemy kotlet, tak aby był cały zanurzony. Około 6 minut smażymy, ...

6. 

... obracamy i dosmażamy 3 minuty z drugiej strony.

7. 

ziemniaki 800 gramów  woda  sól  nać pietruszki

Małe ziemniaki obieramy i w całości gotujemy w słonej wodzie. Odcedzamy i polewamy roztopionym masłem i olejem. Posypujemy świeżą nasiekaną natką pietruszki.

8. 

cytryna

Podajemy z ziemniakami i plasterkiem cytryny.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się