Ciasto z kwaśnego mleka z brzoskwiniami

Ulubione i dziś już tradycyjne garnuszkowe ciasto z kwaśnego mleka, pełne smacznych owoców.
przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›Składniki
Składniki
brzoskwinie z kompotu | 300 189 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 1.5 1430 | garnuszka kcal | |
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 1 640 | litr kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 2 890 | garnuszki kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
mąka tortowa pszenna T450 | 1 828 | garnuszek kcal | |
olej słonecznikowy | 1 2131 | garnuszek kcal | |
rodzynki | ¾ 505 | garnuszka kcal | |
soda oczyszczona | 1 0 | łyżeczka kcal | |
suszone borówki brusznice | ¾ 447 | garnuszka kcal |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 1 litr
Świeże mleko wlewamy do garnka, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin by się skwasiło w temperaturze pokojowej. Potem mleko wkładamy do lodówki i zostawiamy tam kolejnych 12 godzin.

2.
rodzynki ¾ garnuszka • suszone borówki brusznice ¾ garnuszka
Rodzynki oraz borówki myjemy i odstawiamy na bok w wodzie. Potem je odcedzamy.


4.
mąka luksusowa pszenna T550 2 garnuszki • mąka tortowa pszenna T450 1 garnuszek • soda oczyszczona 1 łyżeczka
Do miski wsypujemy obydwie mąki i mieszamy z sodą oczyszczoną.

5.
cukier kryształ 1.5 garnuszka • olej słonecznikowy 1 garnuszek
Dodajemy cukier, 3 garnuszki mleka (które kwasiliśmy) i olej. Dobrze mieszamy.

6.
Dodajemy rodzynki i borówki.


8.
Ciasto wylewamy do przygotowanej brytfanny i na wierzchu układamy brzoskwinie.

9.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 20-30 minut. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy czy ciasto jest upieczone, wbijając ją do ciasta i po wyciągnięciu jej koniec ma być suchy. Upieczone ciasto posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!