PRZEPISY

Ciasto z kwaśnego mleka z brzoskwiniami

Ciasto z kwaśnego mleka z brzoskwiniami

Ulubione i dziś już tradycyjne garnuszkowe ciasto z kwaśnego mleka, pełne smacznych owoców.

przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

Trudność

niska

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

brzoskwinie z kompotu300gramów
cukier kryształ1.5garnuszka
cukier puder-
masło-
mleko tłuste 3,5%1litr
mąka luksusowa pszenna T5502garnuszki
mąka luksusowa pszenna T550-
mąka tortowa pszenna T4501garnuszek
olej słonecznikowy1garnuszek
rodzynki¾garnuszka
soda oczyszczona1łyżeczka
suszone borówki brusznice¾garnuszka

 

Przepis

1. 

mleko tłuste 3,5% 1 litr

Świeże mleko wlewamy do garnka, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin by się skwasiło w temperaturze pokojowej. Potem mleko wkładamy do lodówki i zostawiamy tam kolejnych 12 godzin.

2. 

rodzynki ¾ garnuszka  suszone borówki brusznice ¾ garnuszka

Rodzynki oraz borówki myjemy i odstawiamy na bok w wodzie. Potem je odcedzamy.

3. 

brzoskwinie z kompotu 300 gramów

Brzoskwinie kroimy na ćwiartki.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 2 garnuszki  mąka tortowa pszenna T450 1 garnuszek  soda oczyszczona 1 łyżeczka

Do miski wsypujemy obydwie mąki i mieszamy z sodą oczyszczoną.

5. 

cukier kryształ 1.5 garnuszka  olej słonecznikowy 1 garnuszek

Dodajemy cukier, 3 garnuszki mleka (które kwasiliśmy) i olej. Dobrze mieszamy.

6. 

Dodajemy rodzynki i borówki.

7. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Brytfannę smarujemy masłem i posypujemy mąką.

8. 

Ciasto wylewamy do przygotowanej brytfanny i na wierzchu układamy brzoskwinie.

9. 

cukier puder

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 20-30 minut. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy czy ciasto jest upieczone, wbijając ją do ciasta i po wyciągnięciu jej koniec ma być suchy. Upieczone ciasto posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się