Ciasto z kwaśnego mleka z brzoskwiniami
Ulubione i dziś już tradycyjne garnuszkowe ciasto z kwaśnego mleka, pełne smacznych owoców.
przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
brzoskwinie z kompotu | 300 | gramów | |
cukier kryształ | 1.5 | garnuszka | |
cukier puder | - | ||
masło | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 1 | litr | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 2 | garnuszki | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka tortowa pszenna T450 | 1 | garnuszek | |
olej słonecznikowy | 1 | garnuszek | |
rodzynki | ¾ | garnuszka | |
soda oczyszczona | 1 | łyżeczka | |
suszone borówki brusznice | ¾ | garnuszka |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 1 litr
Świeże mleko wlewamy do garnka, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin by się skwasiło w temperaturze pokojowej. Potem mleko wkładamy do lodówki i zostawiamy tam kolejnych 12 godzin.
2.
rodzynki ¾ garnuszka • suszone borówki brusznice ¾ garnuszka
Rodzynki oraz borówki myjemy i odstawiamy na bok w wodzie. Potem je odcedzamy.
4.
mąka luksusowa pszenna T550 2 garnuszki • mąka tortowa pszenna T450 1 garnuszek • soda oczyszczona 1 łyżeczka
Do miski wsypujemy obydwie mąki i mieszamy z sodą oczyszczoną.
5.
cukier kryształ 1.5 garnuszka • olej słonecznikowy 1 garnuszek
Dodajemy cukier, 3 garnuszki mleka (które kwasiliśmy) i olej. Dobrze mieszamy.
6.
Dodajemy rodzynki i borówki.
8.
Ciasto wylewamy do przygotowanej brytfanny i na wierzchu układamy brzoskwinie.
9.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 20-30 minut. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy czy ciasto jest upieczone, wbijając ją do ciasta i po wyciągnięciu jej koniec ma być suchy. Upieczone ciasto posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Smacznego!