Ciasto na zsiadłym mleku
Proste i szybkie, garnuszkowe ciasto. W przepisie użyliśmy garnuszek o objętości 200 ml.
przepis,fotoprzepis,rodzynki,orzechy włoskie,zsiadłe mleko 3,6%,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1.25 | garnuszka | |
cukier puder | - | ||
kakao proszek | 2 | łyżki | |
kasza manna | - | ||
kasza manna | 3 | garnuszki | |
masło | - | ||
olej słonecznikowy | ½ | garnuszka | |
orzechy włoskie | 1 | garnuszek | |
rodzynki | 1 | garnuszek | |
soda oczyszczona | 1 | łyżeczka | |
zsiadłe mleko 3,6% | 3 | garnuszki |
Przepis
3.
kasza manna 3 garnuszki • zsiadłe mleko 3,6% 3 garnuszki • olej słonecznikowy ½ garnuszka • cukier kryształ 1.25 garnuszka • kakao proszek 2 łyżki • soda oczyszczona 1 łyżeczka
Do miski wsypujemy kaszę, dodajemy mleko, olej, cukier, kakao i sodę oczyszczoną. Dobrze mieszamy.
4.
Dodajemy rodzynki i orzechy.
5.
Ciasto wylewamy na blachę (25x40cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy czy jest ciasto upieczone, w ten sposób, że wbijamy wykałaczkę do ciasta i jej koniec musi być suchy.


7.
...i kroimy.

Smacznego!