PRZEPISY

Orzechowa chałka bożonarodzeniowa

Orzechowa chałka bożonarodzeniowa

Wspaniała świąteczna chałka ucieszy wszystkie dzieci i dorosłych. Chałka, której nigdy nie powinno zabraknąć na świątecznym stole.

przepis,fotoprzepis,masło,anyż gwiazdkowy mielony,rodzynki,rodzynki,orzechy włoskie,orzechy włoskie,Ciasta,Boże Narodzenie

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

anyż gwiazdkowy mielony2gramy
cukier puder250gramów
masło140gramów
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550500gramów
orzechy włoskie70gramów
rodzynki70gramów
sok z cytryny3łyżki
sól1gram
woda1łyżka
świeże drożdże30gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów  cukier puder 100 gramów  masło 140 gramów  świeże drożdże 30 gramów  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  sól 1 gram  anyż gwiazdkowy mielony 2 gramy  rodzynki 50 gramów  orzechy włoskie 50 gramów

Odlewamy troszkę letniego mleka, dodajemy odrobinę cukru, pokruszone drożdże i odstawiamy żeby wyrobił się rozczyn. Z mąki, cukru, miękkiego masła, reszty mleka, soli, rodzynek, posiekanych orzechów, rozgniecionego anyżu i wcześniej przygotowanego rozczynu wyrabiamy ciasto.

2. Wyrastanie i kształtowanie

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosło. Po wyrośnięciu wyciągamy je na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na trzy jednakowe części, z których formujemy wałki.

3. Formowanie

Z wałków pleciemy warkocz.

4. Formowanie i pieczenie

Przekładamy na posmarowaną tłuszczem blachę i na chwilę odstawiamy żeby wyrosła. Smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180°C.

5. Dekorowanie

orzechy włoskie 20 gramów  rodzynki 20 gramów  cukier puder 150 gramów  sok z cytryny 3 łyżki  woda 1 łyżka

Jeszcze ciepłą chałkę polewamy cytrynową polewą, którą możemy gotową kupić albo zrobić sobie samemu w następujący sposób: przesiany cukier puder, sok z cytryny i gorącą wodę dobrze mieszamy, aby nie zostały żadne grudki. Chałkę posypujemy grubo posiekanymi orzechami i rodzynkami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie