swiatwemnie.pl

Orzechowa chałka bożonarodzeniowa

    

Wspaniała świąteczna chałka ucieszy wszystkie dzieci i dorosłych. Chałka, której nigdy nie powinno zabraknąć na świątecznym stole.

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

 

anyż gwiazdkowy mielony2gramy
cukier puder250gramów
masło140gramów
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550500gramów
orzechy włoskie70gramów
rodzynki70gramów
sok z cytryny3łyżki
sól1gram
woda1łyżka
świeże drożdże30gramów

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów  cukier puder 100 gramów  masło 140 gramów  świeże drożdże 30 gramów  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  sól 1 gram  anyż gwiazdkowy mielony 2 gramy  rodzynki 50 gramów  orzechy włoskie 50 gramów

Odlewamy troszkę letniego mleka, dodajemy odrobinę cukru, pokruszone drożdże i odstawiamy żeby wyrobił się rozczyn. Z mąki, cukru, miękkiego masła, reszty mleka, soli, rodzynek, posiekanych orzechów, rozgniecionego anyżu i wcześniej przygotowanego rozczynu wyrabiamy ciasto.

Przygotowanie ciasta

2. Wyrastanie i kształtowanie

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosło. Po wyrośnięciu wyciągamy je na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na trzy jednakowe części, z których formujemy wałki.

Wyrastanie i kształtowanie

3. Formowanie

Z wałków pleciemy warkocz.

Formowanie

4. Formowanie i pieczenie

Przekładamy na posmarowaną tłuszczem blachę i na chwilę odstawiamy żeby wyrosła. Smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180°C.

Formowanie i pieczenie

5. Dekorowanie

orzechy włoskie 20 gramów  rodzynki 20 gramów  cukier puder 150 gramów  sok z cytryny 3 łyżki  woda 1 łyżka

Jeszcze ciepłą chałkę polewamy cytrynową polewą, którą możemy gotową kupić albo zrobić sobie samemu w następujący sposób: przesiany cukier puder, sok z cytryny i gorącą wodę dobrze mieszamy, aby nie zostały żadne grudki. Chałkę posypujemy grubo posiekanymi orzechami i rodzynkami.

Dekorowanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się