Twarogowy jabłecznik
Przepis na stosunkowo prosty kołacz z twarogowego ciasta z jabłkowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,twaróg granulowany,jabłka tarte,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier cynamonowy | - | ||
cukier puder | 60 | gramów | |
jabłka tarte | 500 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 400 | gramów | |
olej słonecznikowy | 8 | łyżek | |
proszek do pieczenia | - | ||
skrobia kukurydziana | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
twaróg granulowany | 500 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie twarogowego ciasta
twaróg granulowany 500 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów • cukier puder 60 gramów • olej słonecznikowy 8 łyżek • sól • proszek do pieczenia
Mieszamy twaróg, jajka, mąkę, cukier, olej i szczyptę soli. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia. Formujemy bochenek ciasta i odkładamy na pół godziny do lodówki.
2. Jabłkowe nadzienie
jabłka tarte 500 gramów • cukier cynamonowy • skrobia kukurydziana 1 łyżeczka
Na grubo trzemy jabłka, albo użyjemy niesłodzone przetworzone. Dodajemy opakowanie cukru cynamonowego i skrobię.
3.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i napełniamy jabłkowym nadzieniem. Możemy zrobić rożki, sakiewki albo ciasto przełożyć przez nadzienie jak strudel. Dobrze dociskamy ciasto w łączeniach aby nam nie wyciekło nadzienie.
4.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180°C około 30 minut.
Smacznego!