swiatwemnie.pl

Cesarski targaniec

Targaniec to europejski przysmak z puszystego delikatnego ciasta smażonego na maśle. Podaje się posypany cukrem z owocowymi kompotami.

 

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Białko jajka3sztuki
Cukier puder30gramów
Cukier puder1łyżeczka
Masło30gramów
Mleko półtłuste 1,5%3decylitry
Mąka chlebowa pszenna t750200gramów
Rodzynki20gramów
Sól1szczypta
Żółtko jajka3sztuki

1. 

rodzynki 20 g

Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie żeby zmiękły.

2. 

żółtko jajka 3 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 3 dl  cukier puder 30 g  sól 1 szczypta  mąka chlebowa pszenna T750 200 g

Z żółtek, mleka, cukru i mąki wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy szczyptę soli.

3. 

białko jajka 3 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

Pianę z białek delikatnie dodajemy do ciasta.

5. 

masło 30 g

Na większej patelni roztapiamy połowę masła.

6. 

Na roztopione masło nalewamy połowę ciasta, posypujemy równomiernie połową rodzynek i smażymy powoli na złoty kolor z obydwóch stron przykryte pod pokrywką.

7. 

cukier puder 1 łyżeczka

Usmażone ciasto targamy łyżkami na patelni. Przy serwowaniu ozdabiamy cukrem pudrem. Takim samym sposobem smażymy drugą połowę ciasta.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się