Cesarski targaniec

Targaniec to europejski przysmak z puszystego delikatnego ciasta smażonego na maśle. Podaje się posypany cukrem z owocowymi kompotami.
przepis,fotoprzepis,żółtko jajka,mleko półtłuste 1,5%,białko jajka,mąka chlebowa pszenna T750,Słodkie dania,Naleśniki
Słodkie dania
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
184 g
Energia porcji
369 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 51 | sztuki kcal | |
cukier puder | 30 117 | gramów kcal | |
cukier puder | 1 20 | łyżeczka kcal | |
masło | 30 221 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 144 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 694 | gramów kcal | |
rodzynki | 20 57 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
żółtko jajka | 3 171 | sztuki kcal |
Przepis

2.
żółtko jajka 3 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • cukier puder 30 gramów • sól 1 szczypta • mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów
Z żółtek, mleka, cukru i mąki wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy szczyptę soli.


4.
Pianę z białek delikatnie dodajemy do ciasta.


6.
Na roztopione masło nalewamy połowę ciasta, posypujemy równomiernie połową rodzynek i smażymy powoli na złoty kolor z obydwóch stron przykryte pod pokrywką.

7.
cukier puder 1 łyżeczka
Usmażone ciasto targamy łyżkami na patelni. Przy serwowaniu ozdabiamy cukrem pudrem. Takim samym sposobem smażymy drugą połowę ciasta.

Smacznego!