Kawałeczki chałki polane waniliowym kremem
Szybka kolacja dla dzieci ale i smakołyk dla dorosłych.
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,skrobia kukurydziana,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania
Składniki
Składniki
Chałka Bożonarodzeniowa przepis | 300 | gramów | |
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ | litra | |
skrobia kukurydziana | 30 | gramów |
Przepis
2. Waniliowy krem
mleko półtłuste 1,5% ½ litra • cukier waniliowy 20 gramów • cukier kryształ 2 łyżki • skrobia kukurydziana 30 gramów
4 dl mleka, waniliowy i kryształowy cukier doprowadzamy do wrzenia. W 1 dl mleka mieszamy waniliowy budyń (albo maizenę) i tą masę wlewamy do wrzącego mleka. Zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia na temperaturę pokojową.
3.
Na talerz kładziemy pokrojoną chałkę i zalewamy ją rzadkim waniliowym budyniem.
Smacznego!