Pączki z dżemem

Lekkie puszyste pączki nadziewane dżemem, nie tylko na Tłusty Czwartek.
przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,dżem owocowy,Słodkie dania,Ostatki
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
dżem owocowy | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 125 918 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 750 360 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 750 2670 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
świeże drożdże | 42 43 | gramów kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżeczka • świeże drożdże 42 gramów
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego trochę cukru i rozdrobnione drożdże. Wyrabiamy rozczyn.

2.
mąka luksusowa pszenna T550 750 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • jajka kurze 1 sztuka • mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • masło 125 gramów
Do głębszej miski wsypujemy obie mąki, cukier, dodajemy jajko, mleko, roztopione masło i dolewamy rozczyn.

3.
Ciasto dobrze mieszamy a zostawiamy przykryte w ciepłym miejscu na około 45 minut do wyrośnięcia.

4.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Przy pomocy większej szklanki wykrawamy kółeczka.

5.
Na każde drugie kółeczko kładziemy 1 łyżeczkę dżemu. Przykrywamy czystymi kółeczkami a brzegi dobrze uciskamy. Ponownie wykrawamy szklanką.

6.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Dzięki dodaniu masła, pączki nie będą nasiąkać olejem. W rozgrzanym oleju pączki z obu stron smażymy.

7.
Usmażone pączki kładziemy na dno miski wyłożonej papierowym ręczniczkiem, aby wessał nadwyżkę tłuszczu.

Smacznego!