swiatwemnie.pl

Pączki z dżemem

    

Lekkie puszyste pączki nadziewane dżemem, nie tylko na Tłusty Czwartek.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżeczka  świeże drożdże 42 gramów

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego trochę cukru i rozdrobnione drożdże. Wyrabiamy rozczyn.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 750 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  jajka kurze 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  masło 125 gramów

Do głębszej miski wsypujemy obie mąki, cukier, dodajemy jajko, mleko, roztopione masło i dolewamy rozczyn.

3. 

Ciasto dobrze mieszamy a zostawiamy przykryte w ciepłym miejscu na około 45 minut do wyrośnięcia.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Przy pomocy większej szklanki wykrawamy kółeczka.

5. 

dżem owocowy

Na każde drugie kółeczko kładziemy 1 łyżeczkę dżemu. Przykrywamy czystymi kółeczkami a brzegi dobrze uciskamy. Ponownie wykrawamy szklanką.

6. 

olej słonecznikowy  masło

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Dzięki dodaniu masła, pączki nie będą nasiąkać olejem. W rozgrzanym oleju pączki z obu stron smażymy.

7. 

Usmażone pączki kładziemy na dno miski wyłożonej papierowym ręczniczkiem, aby wessał nadwyżkę tłuszczu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się