Pączki z dżemem
Lekkie puszyste pączki nadziewane dżemem, nie tylko na Tłusty Czwartek.
przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,dżem owocowy,Słodkie dania,Ostatki
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
dżem owocowy | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 125 | gramów | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 750 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 750 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
świeże drożdże | 42 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżeczka • świeże drożdże 42 gramów
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego trochę cukru i rozdrobnione drożdże. Wyrabiamy rozczyn.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 750 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • jajka kurze 1 sztuka • mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • masło 125 gramów
Do głębszej miski wsypujemy obie mąki, cukier, dodajemy jajko, mleko, roztopione masło i dolewamy rozczyn.
3.
Ciasto dobrze mieszamy a zostawiamy przykryte w ciepłym miejscu na około 45 minut do wyrośnięcia.
4.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Przy pomocy większej szklanki wykrawamy kółeczka.
5.
Na każde drugie kółeczko kładziemy 1 łyżeczkę dżemu. Przykrywamy czystymi kółeczkami a brzegi dobrze uciskamy. Ponownie wykrawamy szklanką.
6.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Dzięki dodaniu masła, pączki nie będą nasiąkać olejem. W rozgrzanym oleju pączki z obu stron smażymy.
7.
Usmażone pączki kładziemy na dno miski wyłożonej papierowym ręczniczkiem, aby wessał nadwyżkę tłuszczu.
Smacznego!