swiatwemnie.pl

Babcine malinowe pączki

    

Puszyste pączki na ostatki nadziewane malinowym dżemem.

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 ½ łyżeczki  cukier kryształ ½ łyżeczki  świeże drożdże 42 gramów

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 750 gramów  cukier puder 50 gramów  jajka kurze 1 sztuka  żółtko jajka 4 sztuki  sól 1 szczypta  rum 5 łyżek  mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, żółtka, sól, rum i wyrośnięty rozczyn. Wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto.

3. 

Ciasto odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750  dżem malinowy

Ciasto po częściach wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,8 mm. Foremką wykrawamy kółeczka. Na połowę kółeczek kładziemy po łyżeczce dżemu.

5. 

Kółeczka z dżemem przykrywamy a brzegi ciasta dociskamy.

6. 

Ponownie wykrawamy kółeczka.

7. 

olej rzepakowy  masło 1 łyżeczka

Na patelni rozgrzewamy dostateczną ilość oleju z kawałkiem masła. Pączki kładziemy na olej...

8. 

...i z obydwóch stron smażymy.

9. 

Gorące pączki kładziemy na papierowy kuchenny ręczniczek, aby odciekł nadmiar tłuszczu.

10. 

cukier puder

Podajemy ostudzone, posypane przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się