Camembert w cieście francuskim
Przysmak z ulubionego sera z białą pleśnią na wierzchu. Podajemy z ziemniakami i dżemem żurawinowym.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,ser Camembert,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
dżem żurawinowy | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
ser Camembert | 6 | sztuk | |
szynka wieprzowa duszona | 150 | gramów | |
ziarna sezamu | - |
Przepis
1.
ciasto francuskie 500 gramów
Ciasto francuskie przekrawamy na połowę. Jedną połówkę rozwałkowujemy i kładziemy na blachę.
2.
ser Camembert 6 sztuk • szynka wieprzowa duszona 150 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Na cieście układamy szynkę i całe kółeczka sera. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
3.
Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta (na większą wielkość niż pierwszą połowę ciasta) i przykrywamy sery z szynką. Delikatnie dociskamy, abyśmy ciasto nie uszkodzili. Cały wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odkrawamy brzegi, wytwarzamy spirale ...
4.
... i pojedyncze porcje nimi oddzielamy. Ponownie smarujemy jajkiem.
5.
Posypujemy sezamem i pieczemy na różowy kolor. Kroimy według naznaczonych porcji ...
Smacznego!