Grillowany cynamonowy Camembert
Niezwykle dobry ser w orientalnych przyprawach. Podajemy z gotowanymi, krótko smażonymi na maśle ziemniakami i ze świeżymi warzywami.
przepis,fotoprzepis,ser Camembert,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
masło | 50 | gramów | |
oliwa | 40 | mililitrów | |
przyprawa chili | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa kurkuma | 1 | łyżeczka | |
przyprawa mielona kolendra | ¼ | łyżeczki | |
ser Camembert | 4 | sztuki | |
sól | - | ||
woda | - | ||
ziemniaki | 800 | gramów |
Przepis
1.
oliwa 40 mililitrów • cynamon mielony ½ łyżeczki • przyprawa chili ¼ łyżeczki • przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki • przyprawa kurkuma 1 łyżeczka
Przyprawy mieszamy w oleju.
2.
ser Camembert 4 sztuki
Każdy ser moczymy w marynacie z obydwóch stron i wkładamy do miski. Po przygotowaniu wszystkich serów resztę marynaty wylewamy na sery i wkładamy na godzinę do lodówki.
3.
ziemniaki 800 gramów • woda • sól
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na grubsze kółeczka i gotujemy w słonej wodzie prawie do miękkości.
5.
Usmażone ziemniaki wyciągamy, według potrzeby papierowym ręczniczkiem usuwamy masło z patelni. Na gorącą patelnię kładziemy sery. Z jednej ...
6.
... i z drugiej strony krótko grillujemy. Ostrożnie obracamy sery, abyśmy ich nie naruszyli.
7.
Od razu podajemy.
Smacznego!