Smażona cukinia w jogurtowym cieście

Smażony przysmak z cukinii jest wspaniałym wegetariańskim daniem ale i dobrym dla nie wegetarian.
przepis,fotoprzepis,cukinia,biały jogurt,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy
Dania wegetariańskie
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
285 g
Energia porcji
228 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
biały jogurt | 300 201 | gramów kcal | |
cukinia | 600 108 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 120 417 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal |
Przepis
1.
cukinia 600 gramów
Trzy mniejsze cukinie myjemy i każdą przekrawamy na trzy części wzdłuż (grubość 1,5 cm). Solimy i na chwilę odstawiamy.

2.
biały jogurt 300 gramów • jajka kurze 2 sztuki • mąka chlebowa pszenna T750 120 gramów • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Wymienione składniki mieszamy na ciasto.

3.
Najlepiej w podłużnej misce.

4.
Posolone cukinie wycieramy w kuchenny papierowy ręczniczek.

5.
Cukinię zanurzamy w cieście.

6.
Smażymy na patelni z gorącym olejem z obydwóch stron po około 2 minuty. Albo użyjemy frytkownicę w której olej rozgrzewamy do 170°C i w niej zanurzone cukinie smażymy 3 minuty.

7.
Usmażone cukinie odkładamy do odcieczenia od zbytecznego oleju.

8.
Albo je układamy z patelni na papierowy kuchenny ręczniczek który wsiąknie zbyteczny olej.

9.
Podajemy z ziemniakami i tatarskim sosem.

Smacznego!