Smażona cukinia w jogurtowym cieście
![Smażona cukinia w jogurtowym cieście](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001820/img_pl_4x3/smazona-cukinia-w-jogurtowym-ciescie_00180.jpg)
Smażony przysmak z cukinii jest wspaniałym wegetariańskim daniem ale i dobrym dla nie wegetarian.
przepis,fotoprzepis,cukinia,biały jogurt,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
biały jogurt | 300 | gramów | |
cukinia | 600 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 120 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
cukinia 600 gramów
Trzy mniejsze cukinie myjemy i każdą przekrawamy na trzy części wzdłuż (grubość 1,5 cm). Solimy i na chwilę odstawiamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001820/small/IMG_9095.jpg)
2.
biały jogurt 300 gramów • jajka kurze 2 sztuki • mąka chlebowa pszenna T750 120 gramów • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Wymienione składniki mieszamy na ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001820/small/IMG_9099.jpg)
3.
Najlepiej w podłużnej misce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001820/small/IMG_9100.jpg)
4.
Posolone cukinie wycieramy w kuchenny papierowy ręczniczek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001820/small/IMG_9118.jpg)
5.
Cukinię zanurzamy w cieście.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001820/small/IMG_9124.jpg)
6.
Smażymy na patelni z gorącym olejem z obydwóch stron po około 2 minuty. Albo użyjemy frytkownicę w której olej rozgrzewamy do 170°C i w niej zanurzone cukinie smażymy 3 minuty.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001820/small/IMG_9122.jpg)
7.
Usmażone cukinie odkładamy do odcieczenia od zbytecznego oleju.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001820/small/IMG_9123.jpg)
8.
Albo je układamy z patelni na papierowy kuchenny ręczniczek który wsiąknie zbyteczny olej.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001820/small/IMG_9128.jpg)
9.
Podajemy z ziemniakami i tatarskim sosem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001820/small/IMG_9141.jpg)
Smacznego!