swiatwemnie.pl

Smażona cukinia w jogurtowym cieście

     

Smażony przysmak z cukinii jest wspaniałym wegetariańskim daniem ale i dobrym dla nie wegetarian.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

Biały jogurt300gramów
Cukinia600gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Jajka kurze2sztuki
Mąka chlebowa pszenna t750120gramów
Sól½łyżeczki

1. 

cukinia 600 g

Trzy mniejsze cukinie myjemy i każdą przekrawamy na trzy części wzdłuż (grubość 1,5 cm). Solimy i na chwilę odstawiamy.

2. 

biały jogurt 300 g  jajka kurze 2 sztuki  mąka chlebowa pszenna T750 120 g  sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Wymienione składniki mieszamy na ciasto.

3. 

Najlepiej w podłużnej misce.

4. 

Posolone cukinie wycieramy w kuchenny papierowy ręczniczek.

5. 

Cukinię zanurzamy w cieście.

6. 

Smażymy na patelni z gorącym olejem z obydwóch stron po około 2 minuty. Albo użyjemy frytkownicę w której olej rozgrzewamy do 170°C i w niej zanurzone cukinie smażymy 3 minuty.

7. 

Usmażone cukinie odkładamy do odcieczenia od zbytecznego oleju.

8. 

Albo je układamy z patelni na papierowy kuchenny ręczniczek który wsiąknie zbyteczny olej.

9. 

Podajemy z ziemniakami i tatarskim sosem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się