Budyniowe ciasto z jabłkami
![Budyniowe ciasto z jabłkami](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001945/img_pl_4x3/budyniowe-ciasto-z-jablkami_00180.jpg)
Smaczne proste ciasto z drobnych jabłek z ogródka, z którymi nie wiecie co zrobić. Oczywiście, że do przygotowania tego ciasta możecie użyć jakiekolwiek jabłka :)
przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 130 | gramów | |
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
cukier kryształ | 200 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
czekolada | - | ||
jabłka | 1200 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 1 | litr |
Przepis
1.
ciasto francuskie 275 gramów
Ciasto francuskie zawinięte w papier rozwijamy. Kładziemy na blachę i przebijamy widelcem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001945/small/IMG_20180818_170341.jpg)
2.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001945/small/IMG_20180818_183050.jpg)
3.
jabłka 1200 gramów • cukier kryształ 100 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka
Jabłka myjemy, przekrawamy i usuwamy pestki. Jeśli użyjemy małych jabłek kroimy je tylko na ćwiartki. Jeśli większe, wtedy kroimy je na kawałki. Nie obieramy. Jabłka wkładamy do garnka, wsypujemy cukier i cynamon.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001945/small/IMG_20180818_162413.jpg)
4.
Gotujemy około 10-15 minut, często mieszając do miękkości. Nie rozgotowujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001945/small/IMG_20180818_170418.jpg)
5.
mleko tłuste 3,5% 1 litr • budyń waniliowy w proszku 130 gramów • cukier kryształ 100 gramów
W mleku mieszamy budyń w proszku i cukier.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001945/small/IMG_20180818_182939.jpg)
6.
Wlewamy do jabłek i gotujemy do zgęstnienia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001945/small/IMG_20180818_183612.jpg)
7.
Jabłkowy budyń rozsmarowujemy na upieczone ciasto i odstawiamy by ostygło.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001945/small/IMG_20180818_183956.jpg)
8.
Kroimy na porcje.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001945/small/IMG_20180818_200503.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001945/small/IMG_20180818_202923.jpg)
Smacznego!