swiatwemnie.pl

Budyniowe ciasto z jabłkami

     

Smaczne proste ciasto z drobnych jabłek z ogródka, z którymi nie wiecie co zrobić. Oczywiście, że do przygotowania tego ciasta możecie użyć jakiekolwiek jabłka :)

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

ciasto francuskie 275 g

Ciasto francuskie zawinięte w papier rozwijamy. Kładziemy na blachę i przebijamy widelcem.

2. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C.

3. 

jabłka 1200 g  cukier kryształ 100 g  cynamon mielony 1 łyżeczka

Jabłka myjemy, przekrawamy i usuwamy pestki. Jeśli użyjemy małych jabłek kroimy je tylko na ćwiartki. Jeśli większe, wtedy kroimy je na kawałki. Nie obieramy. Jabłka wkładamy do garnka, wsypujemy cukier i cynamon.

4. 

Gotujemy około 10-15 minut, często mieszając do miękkości. Nie rozgotowujemy.

5. 

mleko tłuste 3,5% 1 litr  budyń waniliowy w proszku 130 g  cukier kryształ 100 g

W mleku mieszamy budyń w proszku i cukier.

6. 

Wlewamy do jabłek i gotujemy do zgęstnienia.

7. 

Jabłkowy budyń rozsmarowujemy na upieczone ciasto i odstawiamy by ostygło.

8. 

Kroimy na porcje.

9. 

czekolada

Trzemy czekoladę i ciasto nią posypujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się