Lane jabłkowe buchty
![Lane jabłkowe buchty](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001905/img_pl_4x3/lane-jablkowe-buchty_00180.jpg)
Prosto przygotowane buchty, nadziewane jabłkowym nadzieniem z rodzynkami i suszonymi śliwkami.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 74 | gramów | |
cukier kryształ | 180 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier puder | - | ||
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jabłka | 500 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko tłuste 3,5% | 750 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżeczka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 375 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 375 | gramów | |
olej słonecznikowy | 150 | mililitrów | |
rodzynki | 120 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
woda | 700 | mililitrów | |
śliwki suszone | 20 | sztuk | |
świeże drożdże | 42 | gramów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001905/small/IMG_2746.jpg)
2.
jabłka 500 gramów • cukier kryształ 120 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • woda 200 mililitrów
Jabłka obieramy, na grubo trzemy i wkładamy do garnka, Zasypujemy cukrem. Dodajemy cynamon, wodę i 5 minut gotujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001905/small/IMG_2744.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001905/small/IMG_2748.jpg)
4.
Wlewamy do jabłek i gotujemy do zgęstnienia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001905/small/IMG_2751.jpg)
5.
Odstawiamy do ostudzenia i dodajemy odcedzone rodzynki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001905/small/IMG_2753.jpg)
6.
mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka • cukier kryształ 1 łyżeczka • świeże drożdże 42 gramów
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001905/small/IMG_2760.jpg)
7.
mąka chlebowa pszenna T750 375 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 375 gramów • sól 1 szczypta • cukier kryształ 60 gramów • jajka kurze 2 sztuki • olej słonecznikowy 150 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 450 mililitrów
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier, jajka, wlewamy olej, rozczyn i mleko. Wyrabiamy gładkie rzadkie ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001905/small/IMG_2762.jpg)
8.
Blachę (42x38 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej połowę ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001905/small/IMG_2764.jpg)
9.
śliwki suszone 20 sztuk
Na cieście układamy jabłkowe nadzienie na kształt kratki. Do każdej kratki nadzienia wkładamy umytą suszoną śliwkę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001905/small/IMG_2769.jpg)
10.
Nadzienie zalewamy drugą połową ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001905/small/IMG_2770.jpg)
11.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001905/small/IMG_2772.jpg)
12.
Posypujemy przesianym cukrem pudrem i kroimy tak, aby śliwka tworzyła środek buchty.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001905/small/IMG_2774.jpg)
Smacznego!