PRZEPISY

Lane jabłkowe buchty

Lane jabłkowe buchty

bi-star-fillbi-starbi-starbi-starbi-star

Prosto przygotowane buchty, nadziewane jabłkowym nadzieniem z rodzynkami i suszonymi śliwkami.

przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku

74

263

gramów

kcal

cukier kryształ

180

724

gramów

kcal

cukier kryształ

1

21

łyżeczka

kcal

cukier puder

0

??

kcal

cynamon mielony

1

13

łyżeczka

kcal

jabłka

500

305

gramów

kcal

jajka kurze

2

176

sztuki

kcal

mleko tłuste 3,5%

750

480

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

1

18

łyżeczka

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

375

1302

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

375

1335

gramów

kcal

olej słonecznikowy

150

1349

mililitrów

kcal

rodzynki

120

341

gramów

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

woda

700

0

mililitrów

kcal

śliwki suszone

20

??

sztuk

kcal

świeże drożdże

42

43

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

rodzynki 120 gramów

Rodzynki myjemy i moczymy w wodzie.

Rodzynki myjemy i moczymy w wodzie....

2. 

jabłka 500 gramów  cukier kryształ 120 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka  woda 200 mililitrów

Jabłka obieramy, na grubo trzemy i wkładamy do garnka, Zasypujemy cukrem. Dodajemy cynamon, wodę i 5 minut gotujemy.

Jabłka obieramy, na grubo trzemy i wkładamy do...

3. 

woda 500 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów

W wodzie mieszamy budyń w proszku.

W wodzie mieszamy budyń w proszku....

4. 

Wlewamy do jabłek i gotujemy do zgęstnienia.

Wlewamy do jabłek i gotujemy do zgęstnienia....

5. 

Odstawiamy do ostudzenia i dodajemy odcedzone rodzynki.

Odstawiamy do ostudzenia i dodajemy odcedzone...

6. 

mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka  cukier kryształ 1 łyżeczka  świeże drożdże 42 gramów

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy...

7. 

mąka chlebowa pszenna T750 375 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 375 gramów  sól 1 szczypta  cukier kryształ 60 gramów  jajka kurze 2 sztuki  olej słonecznikowy 150 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 450 mililitrów

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier, jajka, wlewamy olej, rozczyn i mleko. Wyrabiamy gładkie rzadkie ciasto.

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól,...

8. 

Blachę (42x38 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej połowę ciasta.

Blachę (42x38 cm) wykładamy papierem do...

9. 

śliwki suszone 20 sztuk

Na cieście układamy jabłkowe nadzienie na kształt kratki. Do każdej kratki nadzienia wkładamy umytą suszoną śliwkę.

Na cieście układamy jabłkowe nadzienie na...

10. 

Nadzienie zalewamy drugą połową ciasta.

Nadzienie zalewamy drugą połową ciasta....

11. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C....

12. 

cukier puder

Posypujemy przesianym cukrem pudrem i kroimy tak, aby śliwka tworzyła środek buchty.

Posypujemy przesianym cukrem pudrem i kroimy tak,...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się