PRZEPISY

Świąteczne jabłkowe ciasto

Świąteczne jabłkowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Doskonałe soczyste ciasto na świąteczne dni. Podajemy ozdobione bitą śmietaną i posypane tartą czekoladą.

przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta,Wielkanoc

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

300

1206

gramów

kcal

jabłka

1000

610

gramów

kcal

jajka kurze

4

352

sztuki

kcal

krem do ciast - waniliowy

80

304

gramów

kcal

masło

0

??

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

200

712

gramów

kcal

olej słonecznikowy

100

899

mililitrów

kcal

proszek do pieczenia

15

12

gramów

kcal

woda

400

0

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 4 sztuki  cukier kryształ 200 gramów  olej słonecznikowy 100 mililitrów  woda 100 mililitrów

Całe jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej i wodę, ponownie mieszamy.

Całe jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej i...

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  proszek do pieczenia 15 gramów  masło  mąka luksusowa pszenna T550

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia. Suchą masę dodajemy do mokrej masy i mieszamy. Blachę natłuszczamy i posypujemy mąką, wylewamy na nią ciasto i w rozgrzanym piekarniku pieczemy 20 minut.

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia. Suchą...

3. Jabłkowa kasza

jabłka 1000 gramów

Jabłka myjemy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy z nich nasionka i rdzeń. Trzemy na grubej tarce. Jabłka trzemy tak, że trzemy miąższ aż nam w ręce zostanie skórka.

Jabłka myjemy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy...

4. 

woda 300 mililitrów  krem do ciast - waniliowy 80 gramów  cukier kryształ 100 gramów

W garnku w wodzie mieszamy budyń w proszku i cukier. Dodajemy jabłka. Podgrzewaniem doprowadzamy do wrzenia i mieszając gotujemy gęstą kaszę, którą odkładamy do wystudzenia.

W garnku w wodzie mieszamy budyń w proszku i...

5. 

Wystudzoną kaszę rozcieramy po wierzchu upieczonego ciasta.

Wystudzoną kaszę rozcieramy po wierzchu...

6. 

Kroimy na równe kawałki, ozdabiamy i podajemy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Kroimy na równe kawałki, ozdabiamy i podajemy....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się