swiatwemnie.pl

Świąteczne jabłkowe ciasto

Doskonałe soczyste ciasto na świąteczne dni. Podajemy ozdobione bitą śmietaną i posypane tartą czekoladą.

 

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Cukier kryształ300gramów
Jabłka1000gramów
Jajka kurze4sztuki
Krem do ciast - waniliowy80gramów
Masłog
Mąka luksusowa pszenna t550200gramów
Olej słonecznikowy100mililitrów
Proszek do pieczenia15gramów
Woda400mililitrów

1. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 4 sztuki  cukier kryształ 200 g  olej słonecznikowy 100 ml  woda 100 ml

Całe jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej i wodę, ponownie mieszamy.

Przygotowanie ciasta

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 g  proszek do pieczenia 15 g  masło  mąka luksusowa pszenna T550

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia. Suchą masę dodajemy do mokrej masy i mieszamy. Blachę natłuszczamy i posypujemy mąką, wylewamy na nią ciasto i w rozgrzanym piekarniku pieczemy 20 minut.

3. Jabłkowa kasza

jabłka 1000 g

Jabłka myjemy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy z nich nasionka i rdzeń. Trzemy na grubej tarce. Jabłka trzemy tak, że trzemy miąższ aż nam w ręce zostanie skórka.

Jabłkowa kasza

4. 

woda 300 ml  krem do ciast - waniliowy 80 g  cukier kryształ 100 g

W garnku w wodzie mieszamy budyń w proszku i cukier. Dodajemy jabłka. Podgrzewaniem doprowadzamy do wrzenia i mieszając gotujemy gęstą kaszę, którą odkładamy do wystudzenia.

5. 

Wystudzoną kaszę rozcieramy po wierzchu upieczonego ciasta.

6. 

Kroimy na równe kawałki, ozdabiamy i podajemy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się