swiatwemnie.pl

Świąteczne jabłkowe ciasto

    

Doskonałe soczyste ciasto na świąteczne dni. Podajemy ozdobione bitą śmietaną i posypane tartą czekoladą.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

cukier kryształ300gramów
jabłka1000gramów
jajka kurze4sztuki
krem do ciast - waniliowy80gramów
masło-
mąka luksusowa pszenna T550200gramów
olej słonecznikowy100mililitrów
proszek do pieczenia15gramów
woda400mililitrów

1. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 4 sztuki  cukier kryształ 200 gramów  olej słonecznikowy 100 mililitrów  woda 100 mililitrów

Całe jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej i wodę, ponownie mieszamy.

Przygotowanie ciasta

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  proszek do pieczenia 15 gramów  masło  mąka luksusowa pszenna T550

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia. Suchą masę dodajemy do mokrej masy i mieszamy. Blachę natłuszczamy i posypujemy mąką, wylewamy na nią ciasto i w rozgrzanym piekarniku pieczemy 20 minut.

3. Jabłkowa kasza

jabłka 1000 gramów

Jabłka myjemy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy z nich nasionka i rdzeń. Trzemy na grubej tarce. Jabłka trzemy tak, że trzemy miąższ aż nam w ręce zostanie skórka.

Jabłkowa kasza

4. 

woda 300 mililitrów  krem do ciast - waniliowy 80 gramów  cukier kryształ 100 gramów

W garnku w wodzie mieszamy budyń w proszku i cukier. Dodajemy jabłka. Podgrzewaniem doprowadzamy do wrzenia i mieszając gotujemy gęstą kaszę, którą odkładamy do wystudzenia.

5. 

Wystudzoną kaszę rozcieramy po wierzchu upieczonego ciasta.

6. 

Kroimy na równe kawałki, ozdabiamy i podajemy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się