Tradycyjne francuskie ciasto z jabłkami
Wyśmienite ciasto o delikatnym maślanym smaku, pełne soczystych jabłek. Jedna porcja na pewno Wam nie wystarczy :)
przepis,fotoprzepis,jabłka,powidło morelowe,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta Sezonowe przepisy Sezon - Jabłka (zima) Sezon - Jabłka (jesień) Desery z jabłek Jabłkowe ciasta
Składniki
Składniki
cukier puder | 30 | gramów | |
cukier trzcinowy | 2 | łyżki | |
jabłka | 600 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 150 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
powidło morelowe | 4 | łyżki | |
rum trzcinowy biały | 3 | łyżki | |
sól | 1 | szczypta | |
woda | 2 | łyżki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • sól 1 szczypta • masło 100 gramów • cukier puder 30 gramów • jajka kurze 1 sztuka • woda 2 łyżki
Do miski odmierzamy obie mąki, dodajemy szczyptę soli, miękkie masło, cukier, jajka i wodę.

2.
Wyrabiamy jednolite ciasto, które odkładamy na 15 minut do lodówki.


4.
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy do okrągłego kształtu. Wkładamy do formy i palcami dociskamy kraje ciasta do wysokości brzegu formy.


6.
cukier trzcinowy 2 łyżki
Następnie posypujmy je cukrem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170°C. Pieczemy 40 minut.

7.
powidło morelowe 4 łyżki • rum trzcinowy biały 3 łyżki
W misce mieszamy dżem z alkoholem (rumem lub amarettem).

8.
Przygotowany dżem pędzelkiem rozsmarowujemy na prawie gotowym cieście...

9.
... i wkładamy go ponownie na 10 minut do piekarnika. Ciasto kładziemy na najwyższą kratkę i pieczemy przy najwyższej temperaturze. Jeżeli mamy piekarnik wyposażony w grilla, możemy zostawić ciasto również pod grillem.

10.
Wystudzone ciasto kroimy i podajemy. Z ciastem obchodzimy się delikatnie, ponieważ maślane ciasto jest dość kruche.

Smacznego!