PRZEPISY

Tradycyjne francuskie ciasto z jabłkami

Tradycyjne francuskie ciasto z jabłkami

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Wyśmienite ciasto o delikatnym maślanym smaku, pełne soczystych jabłek. Jedna porcja na pewno Wam nie wystarczy :)

przepis,fotoprzepis,jabłka,powidło morelowe,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

8

Masa porcji

147 g

Energia porcji

330 kcal

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier puder

30

117

gramów

kcal

cukier trzcinowy

2

80

łyżki

kcal

jabłka

600

366

gramów

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

masło

150

1101

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

100

347

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

100

356

gramów

kcal

powidło morelowe

4

78

łyżki

kcal

rum trzcinowy biały

3

104

łyżki

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

woda

2

0

łyżki

kcal

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  sól 1 szczypta  masło 100 gramów  cukier puder 30 gramów  jajka kurze 1 sztuka  woda 2 łyżki

Do miski odmierzamy obie mąki, dodajemy szczyptę soli, miękkie masło, cukier, jajka i wodę.

Do miski odmierzamy obie mąki, dodajemy szczyptę...

2. 

Wyrabiamy jednolite ciasto, które odkładamy na 15 minut do lodówki.

Wyrabiamy jednolite ciasto, które odkładamy na...

3. 

jabłka 600 gramów

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki....

4. 

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy do okrągłego kształtu. Wkładamy do formy i palcami dociskamy kraje ciasta do wysokości brzegu formy.

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy do...

5. 

masło 50 gramów

Na ciasto kładziemy jabłka i polewamy je roztopionym masłem.

Na ciasto kładziemy jabłka i polewamy je...

6. 

cukier trzcinowy 2 łyżki

Następnie posypujmy je cukrem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170°C. Pieczemy 40 minut.

Następnie posypujmy je cukrem i wkładamy do...

7. 

powidło morelowe 4 łyżki  rum trzcinowy biały 3 łyżki

W misce mieszamy dżem z alkoholem (rumem lub amarettem).

W misce mieszamy dżem z alkoholem (rumem lub...

8. 

Przygotowany dżem pędzelkiem rozsmarowujemy na prawie gotowym cieście...

Przygotowany dżem pędzelkiem rozsmarowujemy na...

9. 

... i wkładamy go ponownie na 10 minut do piekarnika. Ciasto kładziemy na najwyższą kratkę i pieczemy przy najwyższej temperaturze. Jeżeli mamy piekarnik wyposażony w grilla, możemy zostawić ciasto również pod grillem.

... i wkładamy go ponownie na 10 minut do...

10. 

Wystudzone ciasto kroimy i podajemy. Z ciastem obchodzimy się delikatnie, ponieważ maślane ciasto jest dość kruche.

Wystudzone ciasto kroimy i podajemy. Z ciastem...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się