Tradycyjne francuskie ciasto z jabłkami
![Tradycyjne francuskie ciasto z jabłkami](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001045/img_pl_4x3/tradycyjne-francuskie-ciasto-z-jablkami_00180.jpg)
Wyśmienite ciasto o delikatnym maślanym smaku, pełne soczystych jabłek. Jedna porcja na pewno Wam nie wystarczy :)
przepis,fotoprzepis,jabłka,powidło morelowe,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier puder | 30 | gramów | |
cukier trzcinowy | 2 | łyżki | |
jabłka | 600 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 150 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
powidło morelowe | 4 | łyżki | |
rum trzcinowy biały | 3 | łyżki | |
sól | 1 | szczypta | |
woda | 2 | łyżki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • sól 1 szczypta • masło 100 gramów • cukier puder 30 gramów • jajka kurze 1 sztuka • woda 2 łyżki
Do miski odmierzamy obie mąki, dodajemy szczyptę soli, miękkie masło, cukier, jajka i wodę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001045/small/IMG_7584.jpg)
2.
Wyrabiamy jednolite ciasto, które odkładamy na 15 minut do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001045/small/IMG_7585.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001045/small/IMG_7586.jpg)
4.
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy do okrągłego kształtu. Wkładamy do formy i palcami dociskamy kraje ciasta do wysokości brzegu formy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001045/small/IMG_7587.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001045/small/IMG_7590.jpg)
6.
cukier trzcinowy 2 łyżki
Następnie posypujmy je cukrem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170°C. Pieczemy 40 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001045/small/IMG_7591.jpg)
7.
powidło morelowe 4 łyżki • rum trzcinowy biały 3 łyżki
W misce mieszamy dżem z alkoholem (rumem lub amarettem).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001045/small/IMG_7598.jpg)
8.
Przygotowany dżem pędzelkiem rozsmarowujemy na prawie gotowym cieście...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001045/small/IMG_7600.jpg)
9.
... i wkładamy go ponownie na 10 minut do piekarnika. Ciasto kładziemy na najwyższą kratkę i pieczemy przy najwyższej temperaturze. Jeżeli mamy piekarnik wyposażony w grilla, możemy zostawić ciasto również pod grillem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001045/small/IMG_7603.jpg)
10.
Wystudzone ciasto kroimy i podajemy. Z ciastem obchodzimy się delikatnie, ponieważ maślane ciasto jest dość kruche.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001045/small/IMG_7624.jpg)
Smacznego!