swiatwemnie.pl

Tradycyjne francuskie ciasto z jabłkami

     

Wyśmienite ciasto o delikatnym maślanym smaku, pełne soczystych jabłek. Jedna porcja na pewno Wam nie wystarczy :)

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

Cukier puder30gramów
Cukier trzcinowy2łyżki
Jabłka600gramów
Jajka kurze1sztuka
Masło150gramów
Mąka chlebowa pszenna t750100gramów
Mąka luksusowa pszenna t550100gramów
Powidło morelowe4łyżki
Rum trzcinowy biały3łyżki
Sól1szczypta
Woda2łyżki

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 g  mąka luksusowa pszenna T550 100 g  sól 1 szczypta  masło 100 g  cukier puder 30 g  jajka kurze 1 sztuka  woda 2 łyżki

Do miski odmierzamy obie mąki, dodajemy szczyptę soli, miękkie masło, cukier, jajka i wodę.

2. 

Wyrabiamy jednolite ciasto, które odkładamy na 15 minut do lodówki.

3. 

jabłka 600 g

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.

4. 

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy do okrągłego kształtu. Wkładamy do formy i palcami dociskamy kraje ciasta do wysokości brzegu formy.

5. 

masło 50 g

Na ciasto kładziemy jabłka i polewamy je roztopionym masłem.

6. 

cukier trzcinowy 2 łyżki

Następnie posypujmy je cukrem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170°C. Pieczemy 40 minut.

7. 

powidło morelowe 4 łyżki  rum trzcinowy biały 3 łyżki

W misce mieszamy dżem z alkoholem (rumem lub amarettem).

8. 

Przygotowany dżem pędzelkiem rozsmarowujemy na prawie gotowym cieście...

9. 

... i wkładamy go ponownie na 10 minut do piekarnika. Ciasto kładziemy na najwyższą kratkę i pieczemy przy najwyższej temperaturze. Jeżeli mamy piekarnik wyposażony w grilla, możemy zostawić ciasto również pod grillem.

10. 

Wystudzone ciasto kroimy i podajemy. Z ciastem obchodzimy się delikatnie, ponieważ maślane ciasto jest dość kruche.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się