swiatwemnie.pl

Tradycyjne francuskie ciasto z jabłkami

     

Wyśmienite ciasto o delikatnym maślanym smaku, pełne soczystych jabłek. Jedna porcja na pewno Wam nie wystarczy :)

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

 

Cukier puder30gramów
Cukier trzcinowy2łyżki
Jabłka600gramów
Jajka kurze1sztuka
Masło150gramów
Mąka chlebowa pszenna t750100gramów
Mąka luksusowa pszenna t550100gramów
Powidło morelowe4łyżki
Rum trzcinowy biały3łyżki
Sól1szczypta
Woda2łyżki

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 g  mąka luksusowa pszenna T550 100 g  sól 1 szczypta  masło 100 g  cukier puder 30 g  jajka kurze 1 sztuka  woda 2 łyżki

Do miski odmierzamy obie mąki, dodajemy szczyptę soli, miękkie masło, cukier, jajka i wodę.

2. 

Wyrabiamy jednolite ciasto, które odkładamy na 15 minut do lodówki.

3. 

jabłka 600 g

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.

4. 

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy do okrągłego kształtu. Wkładamy do formy i palcami dociskamy kraje ciasta do wysokości brzegu formy.

5. 

masło 50 g

Na ciasto kładziemy jabłka i polewamy je roztopionym masłem.

6. 

cukier trzcinowy 2 łyżki

Następnie posypujmy je cukrem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170°C. Pieczemy 40 minut.

7. 

powidło morelowe 4 łyżki  rum trzcinowy biały 3 łyżki

W misce mieszamy dżem z alkoholem (rumem lub amarettem).

8. 

Przygotowany dżem pędzelkiem rozsmarowujemy na prawie gotowym cieście...

9. 

... i wkładamy go ponownie na 10 minut do piekarnika. Ciasto kładziemy na najwyższą kratkę i pieczemy przy najwyższej temperaturze. Jeżeli mamy piekarnik wyposażony w grilla, możemy zostawić ciasto również pod grillem.

10. 

Wystudzone ciasto kroimy i podajemy. Z ciastem obchodzimy się delikatnie, ponieważ maślane ciasto jest dość kruche.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się