PRZEPISY

Miodowo jabłkowe ciasto z wiśniami

Miodowo jabłkowe ciasto z wiśniami

Soczyste, miodowo-jabłkowe ciasto z cukrem tylko do posypania. Podajemy delikatnie ciepłe, posypane cukrem i skropione miodem.

przepis,fotoprzepis,jabłka,miód,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cytryna½sztuki
jabłka300gramów
jajka kurze2sztuki
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu250gramów
masło-
miód100gramów
mleko tłuste 3,5%50mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550280gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
olej słonecznikowy100mililitrów
wiśnie200gramów

 

Przepis

1. 

wiśnie 200 gramów

Wiśnie myjemy, usuwamy pestki, albo przygotowujemy sobie wypestkowane wiśnie z kompotu.

2. 

jabłka 300 gramów  cytryna ½ sztuki

Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 280 gramów  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 250 gramów  jajka kurze 2 sztuki  miód 100 gramów  olej słonecznikowy 100 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

4. 

Mieszamy na gładką masę.

5. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

2/3 ciasta wlewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

6. 

Na cieście układamy jabłka i wiśnie. Nieregularnie pokrywamy resztą ciasta.

7. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. 

Ostudzone ciasto kroimy na porcje i posypujemy cukrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie