Miodowo jabłkowe ciasto z wiśniami

Soczyste, miodowo-jabłkowe ciasto z cukrem tylko do posypania. Podajemy delikatnie ciepłe, posypane cukrem i skropione miodem.
przepis,fotoprzepis,jabłka,miód,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) › Jabłkowe ciasta ›Składniki
Składniki
cytryna | ½ ?? | sztuki kcal | |
jabłka | 300 183 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 250 175 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
miód | 100 328 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 50 32 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 280 997 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
olej słonecznikowy | 100 899 | mililitrów kcal | |
wiśnie | 200 100 | gramów kcal |
Przepis
1.
wiśnie 200 gramów
Wiśnie myjemy, usuwamy pestki, albo przygotowujemy sobie wypestkowane wiśnie z kompotu.

2.
jabłka 300 gramów • cytryna ½ sztuki
Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny.

3.
mąka luksusowa pszenna T550 280 gramów • jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 250 gramów • jajka kurze 2 sztuki • miód 100 gramów • olej słonecznikowy 100 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

4.
Mieszamy na gładką masę.

5.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
2/3 ciasta wlewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

6.
Na cieście układamy jabłka i wiśnie. Nieregularnie pokrywamy resztą ciasta.

7.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

8.
Ostudzone ciasto kroimy na porcje i posypujemy cukrem.

Smacznego!