Miodowo jabłkowe ciasto z wiśniami
Soczyste, miodowo-jabłkowe ciasto z cukrem tylko do posypania. Podajemy delikatnie ciepłe, posypane cukrem i skropione miodem.
przepis,fotoprzepis,jabłka,miód,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cytryna | ½ | sztuki | |
jabłka | 300 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 250 | gramów | |
masło | - | ||
miód | 100 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 50 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 280 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
wiśnie | 200 | gramów |
Przepis
1.
wiśnie 200 gramów
Wiśnie myjemy, usuwamy pestki, albo przygotowujemy sobie wypestkowane wiśnie z kompotu.
2.
jabłka 300 gramów • cytryna ½ sztuki
Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
3.
mąka luksusowa pszenna T550 280 gramów • jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 250 gramów • jajka kurze 2 sztuki • miód 100 gramów • olej słonecznikowy 100 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.
4.
Mieszamy na gładką masę.
5.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
2/3 ciasta wlewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
6.
Na cieście układamy jabłka i wiśnie. Nieregularnie pokrywamy resztą ciasta.
7.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
8.
Ostudzone ciasto kroimy na porcje i posypujemy cukrem.
Smacznego!