swiatwemnie.pl

Barszcz

     

Doskonały przepis na gęstą mięsno-warzywną zupę z rosyjskiej, ukraińskiej, bułgarskiej...kuchni. Chociaż przygotowanie wydaje się w trzech garnkach skomplikowane, w rzeczywistości jest bardzo proste. Wystarczy postępować zgodnie z kolejnością kroków w przepisie a będzie prawdziwe mniam :)

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

Burak ćwikłowy400gramów
Cebula200gramów
Cukier kryształ1łyżka
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czosnek4ząbki
Kapusta biała600gramów
Kminek mielony½łyżeczki
Kość szpikowa2sztuki
Liść laurowy4sztuki
Marchew300gramów
Masło50gramów
Mięso wołowe500gramów
Ocet1łyżka
Pietruszka150gramów
Przecier pomidorowy250gramów
Przyprawa goździki całe2sztuki
Seler150gramów
Smalec20gramów
Sól
Sól2.5łyżeczki
Udo wieprzowe500gramów
Woda200mililitrów
Woda2litry
Wędzony boczek100gramów
Ziele angielskie6sztuk
Ziemniaki400gramów

1. 1. garnek : Przygotowanie mięsa

mięso wołowe 500 g  Udo wieprzowe 500 g  woda 2 litry  sól 1.5 łyżeczki  liść laurowy 4 sztuki  przyprawa goździki całe 2 sztuki  ziele angielskie 6 sztuk  kość szpikowa 2 sztuki

Mięso myjemy i kroimy na grubsze plasterki. Wkładamy do ziemnej wody, dodajemy sól, liście laurowe, ziele i goździki. Powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 1 godzinę. Wieprzowe mięso wyciągamy a wołowe dalej gotujemy do miękkości. By wywar był mocniejszy dobrze jest gotować z mięsem szpikowe kości.

1. garnek : Przygotowanie mięsa

2. 2.garnek : Przygotowanie ćwikły

burak ćwikłowy 400 g  czosnek 2 ząbki  masło 50 g

Ćwikłę obieramy i kroimy na małe kostki. Obieramy czosnek i kroimy na małe plasterki. Roztapiamy masło i smażymy na nim czosnek.

2.garnek : Przygotowanie ćwikły

3. 

sól ½ łyżeczki  cukier kryształ 1 łyżka

Dodajemy ćwikłę, sól i cukier.

4. 

woda 200 ml

Dolewamy wodę i dusimy do miękkości około godzinę.

5. 3.garnek: Przygotowanie warzyw

wędzony boczek 100 g  smalec 20 g  cebula 200 g

Boczek kroimy na paseczki i smażymy w wielkim garnku z odrobiną smalcu. Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na boczku.

3.garnek: Przygotowanie warzyw

6. 

seler 150 g  pietruszka 150 g  marchew 300 g

Warzywa obieramy, myjemy i trzemy na paseczki.

7. 

sól ½ łyżeczki

Warzywa dodajemy do cebuli, solimy, mieszamy i krótko smażymy.

8. 

kapusta biała 600 g

Kapustę na cienko kroimy. Dodajemy do warzyw ...

9. 

ziemniaki 400 g

... razem z obranymi, umytymi i na małe kostki pokrojonymi ziemniakami.

10. 

Zalewamy ugotowanym, przecedzonym wywarem.

11. 

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek mielony ½ łyżeczki

Dosypujemy pieprz, kminek, mieszamy i pół godziny gotujemy.

12. Barszcz łączymy :)

Wołowe mięso rozbieramy na paseczki.

Barszcz łączymy :)

13. 

Wieprzowe mięso kroimy na małe kostki.

14. 

Mięsa dodajemy do zupy.

15. 

przecier pomidorowy 250 g

Dodajemy przecier,...

16. 

ocet 1 łyżka  czosnek 2 ząbki  sól

... przygotowaną ćwikłę, ocet, obrany i przeciśnięty czosnek. Mieszamy i zagotowujemy. Według potrzeby doprawiamy solą. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się