swiatwemnie.pl

Barszcz

    

Doskonały przepis na gęstą mięsno-warzywną zupę z rosyjskiej, ukraińskiej, bułgarskiej...kuchni. Chociaż przygotowanie wydaje się w trzech garnkach skomplikowane, w rzeczywistości jest bardzo proste. Wystarczy postępować zgodnie z kolejnością kroków w przepisie a będzie prawdziwe mniam :)

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

wysoka

 

 

Udo wieprzowe500gramów
burak ćwikłowy400gramów
cebula200gramów
cukier kryształ1łyżka
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek4ząbki
kapusta biała600gramów
kminek mielony½łyżeczki
kość szpikowa2sztuki
liść laurowy4sztuki
marchew300gramów
masło50gramów
mięso wołowe500gramów
ocet1łyżka
pietruszka150gramów
przecier pomidorowy250gramów
przyprawa goździki całe2sztuki
seler150gramów
smalec20gramów
sól-
sól2.5łyżeczki
woda200mililitrów
woda2litry
wędzony boczek100gramów
ziele angielskie6sztuk
ziemniaki400gramów

1. 1. garnek : Przygotowanie mięsa

mięso wołowe 500 gramów  Udo wieprzowe 500 gramów  woda 2 litry  sól 1.5 łyżeczki  liść laurowy 4 sztuki  przyprawa goździki całe 2 sztuki  ziele angielskie 6 sztuk  kość szpikowa 2 sztuki

Mięso myjemy i kroimy na grubsze plasterki. Wkładamy do ziemnej wody, dodajemy sól, liście laurowe, ziele i goździki. Powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 1 godzinę. Wieprzowe mięso wyciągamy a wołowe dalej gotujemy do miękkości. By wywar był mocniejszy dobrze jest gotować z mięsem szpikowe kości.

1. garnek : Przygotowanie mięsa

2. 2.garnek : Przygotowanie ćwikły

burak ćwikłowy 400 gramów  czosnek 2 ząbki  masło 50 gramów

Ćwikłę obieramy i kroimy na małe kostki. Obieramy czosnek i kroimy na małe plasterki. Roztapiamy masło i smażymy na nim czosnek.

2.garnek : Przygotowanie ćwikły

3. 

sól ½ łyżeczki  cukier kryształ 1 łyżka

Dodajemy ćwikłę, sól i cukier.

4. 

woda 200 mililitrów

Dolewamy wodę i dusimy do miękkości około godzinę.

5. 3.garnek: Przygotowanie warzyw

wędzony boczek 100 gramów  smalec 20 gramów  cebula 200 gramów

Boczek kroimy na paseczki i smażymy w wielkim garnku z odrobiną smalcu. Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na boczku.

3.garnek: Przygotowanie warzyw

6. 

seler 150 gramów  pietruszka 150 gramów  marchew 300 gramów

Warzywa obieramy, myjemy i trzemy na paseczki.

7. 

sól ½ łyżeczki

Warzywa dodajemy do cebuli, solimy, mieszamy i krótko smażymy.

8. 

kapusta biała 600 gramów

Kapustę na cienko kroimy. Dodajemy do warzyw ...

9. 

ziemniaki 400 gramów

... razem z obranymi, umytymi i na małe kostki pokrojonymi ziemniakami.

10. 

Zalewamy ugotowanym, przecedzonym wywarem.

11. 

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek mielony ½ łyżeczki

Dosypujemy pieprz, kminek, mieszamy i pół godziny gotujemy.

12. Barszcz łączymy :)

Wołowe mięso rozbieramy na paseczki.

Barszcz łączymy :)

13. 

Wieprzowe mięso kroimy na małe kostki.

14. 

Mięsa dodajemy do zupy.

15. 

przecier pomidorowy 250 gramów

Dodajemy przecier,...

16. 

ocet 1 łyżka  czosnek 2 ząbki  sól

... przygotowaną ćwikłę, ocet, obrany i przeciśnięty czosnek. Mieszamy i zagotowujemy. Według potrzeby doprawiamy solą. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się