Kokosowo śmietankowe rogaliki
Przepis na przygotowanie kruchych świątecznych ciasteczek, których zapach będzie roznosił się po całym domu.
przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
czekolada do gotowania | 100 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 450 | gramów | |
proszek do pieczenia | ¼ | łyżeczki | |
wiórki kokosowe | 100 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 230 | mililitrów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1.
mąka luksusowa pszenna T550 450 gramów • wiórki kokosowe 100 gramów • masło 250 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • cukier puder 100 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 230 mililitrów • proszek do pieczenia ¼ łyżeczki • cukier waniliowy 20 gramów
Ze wszystkich składników przygotowujemy ciasto, które wkładamy na 2 godziny do lodówki.
2.
Z ciasta formujemy małe rogaliki i układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.
Pieczemy w temperaturze 170°C około 10-15 minut.
4.
cukier puder • czekolada do gotowania 100 gramów
Zaraz po upieczeniu rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze a po wystudzeniu końce maczamy w czekoladzie.
Smacznego!